Medicii din Iași vor să dea lovitura în afaceri cu banii primiți de la Uniunea Europeană! Au nevoie de echipamente moderne, care costă sute de mii de euro
Medicii stomatologi și veterinari din Iași au depus cele mai multe proiecte la AFIR, solicitând fonduri europene pentru a dezvolta afaceri de succes în mediul rural. Dintre cele 67 de cereri, în valoare de 4,1 milioane de euro, un sfert sunt solicitări de finanțare pentru domeniul medical. Alte planuri de afaceri sunt ale tinerilor care vor să deschidă service-uri și spălătorii auto, fabrici de brichete, atelier de croitorie sau mobilier pentru birouri
Un sfert dintre proiectele depuse de ieșeni în submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale – au fost ale medicilor stomatologi sau veterinari care vor să dezvolte afaceri în mediul rural. Aceștia au cerut de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) câteva sute de mii de euro. Fiecare proiect valorează 50.000 de euro. Unul dintre medicii stomatologi care vrea să deschidă o afacere de succes în comuna natală este Gabriel Lăcătușu. Tânărul în vârstă de 32 de ani este medic stomatolog din anul 2014 și a mai muncit în cabinetele din mediul rural.
„Eu locuiesc în Tomești și de asta vreau să fac cabinetul acolo. Eu am mai lucrat la țară, în cabinetele stomatologice. Am fost în satul Rușenii Vechi, din Holboca. Era un cabinet stomatologic acolo, cu un spațiu de închiriat și am luat și eu un spațiu. Am stat aproape un an. Eram la început, abia terminasem facultatea și trebuia să învăț meserie. Am cunoscut tot felul de pacienți, dar oamenii nu prea veneau la cabinet. Cele mai multe erau urgențele. Mai veneau unii oameni din comună ca să își facă igienizarea (danturii – n.r.). Eu vreau să cumpăr echipamente performante cu banii pe care îi iau de la AFIR. Cred că poți să ai o afacere de succes și în mediul rural. De aceea am cerut acești bani și vreau să îmi fac cabinetul meu”, spune Gabriel Lăcătușu, medic stomatolog.
Medicii ieșeni au cerut câte 50.000 de euro pentru a înființa cabinetele stomatologice sau veterinare
Medicii din Iași au modernizat cabinetele medicale cu banii europeni acordați de AFIR. Un alt proiect depus la AFIR este cel al unei tinere medic veterinar care abia a obținut diploma. Alexandra Gaboran vrea să deschidă un cabinet veterinar. „Eu fac voluntariat. Sunt medic veterinar. Vreau să investesc într-un cabinet cu profil în mediul rural, pentru că asta știu să fac”, spune Alexandra Gaboran.
Totodată, Mircea Ștefănescu, un tânăr din comuna Costuleni, vrea să înființeze o linie de producție a sucurilor din fructe, în comuna natală. Tânărul povestește că a investit 10.000 de euro în mica afacere din mediul rural, dar, acum, are nevoie de bani ca să înființeze o fabrică de procesare a fructelor. Are o livadă de aproximativ 6 hectare.
„Îmi trebuie acești bani ca să mă dezvolt. Nu am mai depus până acum un proiect ca să iau fonduri europene. A fost o experiență nouă. Toată lumea mi-a spus că proiectul depus de mine este unul bun și că are șanse mari să primească banii europeni, pentru că a adunat un punctaj bun. Oricum, eu vreau să investesc într-o fabrică de sucuri, poate fac un credit bancar dacă nu reușesc cu proiectul. Dar, dacă primesc banii de la AFIR, e și mai bine!”, spune Mircea Ștefănescu.
Fondurile europene alocate submăsurii 6.2 au fost epuizate în 5 zile
Un alt cabinet stomatologic va fi deschis în Valea Lupului. Olazdent SRL a solicitat banii pentru a deschide un astfel de cabinet cu fonduri europene în valoare 50.000 de euro. Compania Kinetoprax vrea să deschidă, tot cu 50.000 de euro, un cabinet de kinetoterapie în comuna Tansa. Rok Fit Center va deschide o sală de fitness în comuna Valea Lupului, iar Wash Me SRL deschide o spălătorie auto self-service în comuna Dumești. Alte proiecte depuse de antreprenorii din Iași care vor să înființeze afaceri în mediul rural, dar în sectorul non-agricol, sunt pentru service-uri și spălătorii auto, fabrici de brichete, atelier de croitorie sau de mobilier pentru birouri. De asemenea, Mirey Nature vrea să deschidă la Bălțați o făbricuță de săpun.
Lista cu proiectele ieșenilor este pe site-ul AFIR, la secțiunea „rapoarte de selecție”. Fondurile europene acordate în submăsura 6.2 au fost epuizate în 5 zile.