Medicii din Iași se confruntă cu o situație îngrijorătoare. O intervenție chirurgicală ce era considerată extremă face ravagii în rândul tinerelor: „Am avut și situații în care organismul a cedat” – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 07 iul. 2023

Oroare în maternitățile din județul Iași, situația a devenit una grea, iar medicii sunt îngrijorați, pentru că o intervenție care în anii precedenți era considerată una extremă a ajuns să fie la ordinea zilei. Este vorba despre nașterea prin cezariană, finalizată cu histerectomie totală pentru pacientă

Pentru această intervenție chirurgicală medicii sunt obligați să se mobilizeze și să formeze echipe mixte care au ca scop principal salvarea vieții mamei. Aceasta este o patologie care este în strânsă legătură cu nașterea prin operație cezariană ce a atins procentul de 40 de sută și multe intervenții chirurgicale s-au finalizat cu histerectomie totală.

„Indicele de operații cezariene este de 40 la sută, dar este strict legat de faptul că foarte multe cazuri ne sunt redirecționate și din județele vecine. În general, există niște particularități la gravidele minore, pentru că sistemul osos și sistemul articular nu este încă pregătit la o asemenea vârstă pentru a putea suporta un travaliu. Am avut și situații în care organismul a cedat, iar din acest motiv am fost nevoiți să practicăm operația prin cezariană.

Se naște și natural, procentul este unul mai mare, într-adevăr, se pare că este o mică scădere a nașterilor naturale, momentan nu este îngrijorător, dar, dacă nu se ajunge să se gândească, la nivel național, o politică de promovare a natalității, este posibil ca pe viitor să fie o problemă”, afirmă dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Histerectomia, o intervenție chirurgicală extremă

Din cauza acestei patologii, rata natalității este pusă în pericol, pentru că pacientele sunt relativ tinere, și reușesc să aducă pe lume un singur copil

Histerectomia este intervenția prin care uterul și, uneori, colul uterin sunt extirpate în totalitate. Este considerată o situație extremă și, mai mult decât atât, traumatizantă, care poate fi atenuată doar prin consiliere psihologică. Ovarele sunt păstrate tocmai pentru a nu produce dereglări hormonale majore.

„În general, cele mai multe cazuri ne sunt trimise de colegii din județele limitrofe, cazuri deosebit de grele, din cauza faptului că în ultimul timp a crescut numărul de nașteri prin operație cezariană. De asemenea, a apărut și o patologie specifică legată de nașterea prin operația cezariană, respectiv la a doua sarcină există riscul ca placenta să se fixeze fix pe cicatricea anterioară.

Atunci, nu numai eu, foarte mulți dintre colegi de-ai noștri s-au confruntat, în ultimul timp, cu cazuri, destul de multe, în care în urma operației cezariene am fost nevoiți pe lângă extragerea fătului să înlăturăm în totalitate uterul, pentru a putea salva pacienta. În situațiile în care placenta nu este normal inserată pe o veche cicatrice apar tulburări de hemostază, adică hemoragii masive. Au fost multe cazuri în care, pentru a salva viața mamei, după ce scoatem copilul suntem nevoiți să înlăturăm și uterul. Se cheamă histerectomie totală, este o situație extremă și are un impact emoțional teribil pentru lehuză, pentru că realizează că nu va mai putea avea copii niciodată.

Dar după ce i se explică că a fost singura soluție pentru a-i salva viața, cu consiliere adecvată, lucrurile se liniștesc”, declară dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Extirparea uterului, cea mai traumatizantă experiență pentru o mamă

Aceasta este o patologie care este în strânsă legătură cu nașterea prin operație cezariană

Din cauza acestei patologii, rata natalității este pusă în pericol, pentru că pacientele sunt relativ tinere și reușesc să aducă pe lume un singur copil. Extirparea uterului este o experiență traumatizantă, însă intervenția chirurgicală finalizată cu histerectomie totală este singura modalitate prin care se poate salva viața pacientei. Cele mai multe cazuri sunt redirecționate către Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, pentru că este cea mai mare maternitate din țară.

„Problema este că vorbim despre paciente relativ tinere, dar, din păcate, în ultimul timp avem astfel de situații și de multe ori suntem oblicați să intervenim în echipe mixte, cu ajutorul colegilor de la chirurgie, de la urologie, o echipă care are ca și prioritate salvarea vieții proaspetei mămici.

Fără uter se poate trăi pentru că ovarele rămân pe loc. Activitatea hormonală suferă modificări minime, bineînțeles că acea pacientă nu va mai putea face copii, perioada menstruației se modifică complet și nu va mai fi menstruație. Acestea ar fi principalele modificări, dar în majoritatea situațiilor păstrăm ovarele tocmai pentru a nu influența foarte mult statusul hormonal”, adaugă dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”.