Medicii din Iași pot răsufla ușurați. Numărul pacienților COVID-19 este în scădere de mai bine de două săptămâni! În ultimele 24 de ore au fost raportate puțin peste 70 de noi cazuri
S-a înregistrat o scădere a ratei de infectare, dar și a numărului de internări. De aproximativ o lună, numărul noilor cazuri de COVID-19 se menține scăzut în județul Iași. Tot mai mulți pacienți sunt externați. Ieri, 21 noiembrie 2021, au fost raportate 71 de noi cazuri și s-au efectuat doar 18 internări, în comparație cu aceeași perioadă a lunii octombrie 2021, când numărul cazurilor ajungeau și la peste 2 mii pe zi
Rata infectărilor cu COVID-19 a scăzut vizibil de aproximativ o lună! Numărul cazurilor este din ce în ce mai mic, după ce toată luna octombrie 2021 spitalele din Iași au fost sufocate de numărul foarte mare de pacienți infectați COVID-19. În acea perioadă erau internate și câte o mie de persoane, iar în prezent sunt internați doar 363 de pacienți. Dovadă stau raportările de la Direcția de Sănătate Publică din Iași din ultimele ore. Ieri, 21 noiembrie 2021, au fost înregistrate 71 de noi persoane infectate. De la debutul pandemiei și până ieri, la nivelul județul Iași au fost confirmate 70.602 cazuri.
Odată cu scăderea numărului de cazuri a scăzut și numărul internărilor. În ultimele 24 de ore au fost internați doar 18 pacienți, iar alți 9 au fost externați. Tot ieri, din cele peste 300 de locuri COVID-19, 69 erau paturi ocupate în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Cele mai multe paturi ATI-COVID-19 erau ocupate la Spitalul de Neurochirurgie și Spitalul Modular de la Lețcani. În ambele unități medicale erau internați câte 13 pacienți cu forme medii și grave. De la debutul pandemiei și până ieri, numărul deceselor provocate de infectarea cu SARS-CoV-2 a ajuns la 1.789 în județul Iași, 3 fiind raportate în ultimele 24 de ore.
Peste 2.000 de ieșeni imunizați în doar 24 de ore
Rata imunizării împotriva COVID-19 se menține crescută! Peste 2.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 într-o singură zi, la Iași! Numărul imunizărilor împotriva COVID-19 a început să crească din nou, după ce medicii au făcut apeluri disperate către populație să se vaccineze. În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, care a început acum aproximativ un an, și până ieri, 21 noiembrie 2021, au fost administrate peste 600 de doze de vaccin. Pe data de 20 noiembrie 2021 au fost vaccinate 2.185 de persoane, iar, dintre acestea, 528 au primit doza I, 928 de persoane s-au prezentat pentru rapel, iar 729 de persoane s-au vaccinat cu doza „booster”.
Cu privire la administrarea vaccinului Johnson&Johnson, 156 de doze au fost administrate în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare, 27 decembrie 2020, s-au înregistrat 473 de reacții adverse ușoare. În ultimele 24 de ore, echipajele mobile au realizat 89 de recoltări la domiciliu: 60 realizate de Direcția de Sănătate Publică Iași și 29 de Serviciul Județean de Ambulanță Iași.
La finalul lunii septembrie 2021 a început administrarea dozei 3
Marți, 28 septembrie 2021, a început administrarea dozei 3 a vaccinului împotriva COVID-19, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la doza a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager. Cea de-a treia doză este recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe, persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare și persoanele cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială.
Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna. Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început pe data de 4 mai 2021, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în acest moment, administrarea dozei de rapel. Programarea se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.