Medicii din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași au vorbit despre importanța mamografiei în diagnosticarea și tratarea cancerului la sân! Dr. Simona Volovăț: „Pacienții au o șansă mai mare de vindecare, iar riscul ca boala să revină este mai mic” – FOTO
Mai mulți medici din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași, dr. Raluca Pleşca, medic primar radiologie imagistică medicală, șef lucrări dr. Simona Volovăţ, medic primar oncologie, șef lucrări dr. Radu Iulian, medic primar chirurgie, dr. Cristina Terinte, medic primar anatomie-patologică, și dr. Elena Manea, medic primar radioterapie, au explicat, în data de 5 octombrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă care este traseul pacientei diagnosticate cu cancer mamar, dar și ce importanță are mamografia în diagnosticarea și tratarea cancerului la sân.
Dr. Raluca Pleşca: „Mamografia nu este dureroasă, femeile simt doar un mic disconfort în momentul în care sânul este presat în mamograf”
Prin intermediul programului de screening de cancer mamar ONCOFEM au beneficiat de mamografie digitală, cu dublă citire, 18.200 de femei. Dintre acestea 1.071 au fost invitate la investigații suplimentare, 154 au făcut puncții, iar 114 au fost diagnosticate cu cancer la sân.
„În cadrul Institutului Oncologic derulăm un program de screening care se adresează femeilor care nu prezintă simptome de cancer de sân și se încadrează în niște criterii. În primul rând, vorbim de criteriul de vârstă, trebuie să se încadreze într-un interval de vârstă între 50 și 69 de ani, acesta este intervalul de vârstă la care cancerul de sân este cel mai frecvent. Totodată, femeile trebuie să nu fi fost diagnosticate niciodată cu cancer mamar până la investigația de screening. Totodată, pacientele care prezintă orice simptom la sân, noduli palpabili, o secreție de mamelon, modificarea aspectului pielii, trebuie să se prezinte la un medic clinician din cadrul Institutului de Oncologie Iași, iar acel medic îi va recomanda ce investigații trebuie făcute.
Pentru doamnele incluse în programul de screening este important să știe că mamografia pentru ambii sâni este o investigație care utilizează raze X, dar doza de iradiere este foarte mică, nu trebuie să se teamă. De asemenea, multe dintre doamnele care s-au prezentat în cadrul proiectului se temeau că mamografia ar putea fi dureroasă. Nu este dureroasă, femeile simt doar un mic disconfort în momentul în care sânul este presat în mamograf, dar durează doar câteva secunde. Mamografia chiar poate diagnostica un cancer în stadiu incipient, iar pacientele care beneficiază de screening, chiar fără să aibă niciun simptom, pot să-și salveze viața. Se salvează sânul, operația este locală, tratamentul este mult mai puțin agresiv ”, a declarat dr. Raluca Pleşca, medic primar radiologie imagistică medicală, Institutul Regional de Oncologie Iași.
Medicul anatomo-patologic joacă un rol esențial în diagnosticarea și tratarea cancerului la sân
Pentru a se confirma că o leziune este sau nu canceroasă, de la nivelul sânului trebuie preluate fragmente de țesut care sunt analizate anatomo-patologic, iar pentru aceasta se recurge la puncții. Doar astfel se poate confirma sau infirma prezența unor celule canceroase și se poate afla ce fel de cancer este.
„Nu poate exista screening, diagnostic și tratament pentru cancerul de sân fără echipă multidisciplinară. Medicul anatomo-patolog intervine punctual în trei etape ale diagnosticului și tratamentului cancerului de sân. Prima dată evaluează biopsia prelevată de medicul radiolog sau de chirurg. Al doilea moment foarte important este în urma esterezei chirurgicale, deci a operației principale, când piesa de excizie chirurgicală ajunge în laboratorul nostru, unde o prelucrăm tocmai pentru a stabili tipul histologic, gradul de diferențiere, evaluarea ganglionilor axiali pentru eventualele metastaze existente și stabilirea unui stadiu al bolii. Un al treilea moment în care medicul anatomo-patolog intervine este atunci când pacientul se confruntă cu recidivă tumorală sau metastaze tumorale”, a transmis dr. Cristina Terinte, medic primar anatomie-patologică, Institutul Regional de Oncologie Iași.
Dr. Radu Iulian: „Cancerul la sân este foarte frecvent, dar este și foarte studiat”
Șef lucrări dr. Simona Volovăţ, medic primar oncologie, a explicat de ce mamografiile pot să fie salvatoare pentru paciente, deoarece, fiind diagnosticate cu cancer în stadiu incipient, au șanse mai mari de vindecare, iar riscul de recidivă este mai scăzut.
„După ce pacienții au trecut prin toate investigațiile imagistice, după ce au un diagnostic confirmat anatomo-patologic de cancer de sân, pacienții sunt direcționați către oncologie medicală, pentru ca, ulterior, noi să recomandăm investigațiile necesare pentru o stadializare, deoarece tratamentul și prognosticul pacientului depinde de stadiul bolii. Tot acest program de screening permite identificarea cancerului în stadii incipiente, adică tumora să fie localizată la nivelului sânului, eventual a sânului și a ganglionilor regionali, deoarece acești pacienți au o șansă mai mare de vindecare, iar riscul ca boala să revină este mai mică în stadiul 1 și 2”, a declarat șef lucrări dr. Simona Volovăţ, medic primar oncologie, Institutul Regional de Oncologie Iași.
Dr. Radu Iulian, medic primar chirurgie, a subliniat că în România, deși cancerul la sân este extrem de frecvent, a fost și studiat, astfel încât tratamentele sunt individualizate, ceea ce vine mult în ajutorul pacientelor.
„Chirurgia este foarte importantă atât în diagnosticul, cât și în tratamentul cancerului la sân. Foarte multe paciente se adresează mai întâi medicului chirurg, iar mai apoi sunt direcționate către investigații. Este foarte bine că se lucrează la crearea unei linii pe care pacienta o are de parcurs pentru un diagnostic. Din păcate, cancerul la sân este foarte frecvent, dar este și foarte studiat, iar atunci tratamentul este foarte individualizat, deoarece pentru un stadiu incipient, dar cu o tumoră mai agresivă, pacientele ar trebui să beneficieze de un tratament neoadjuvant.
Noi tratăm chirurgical doar pacientele care au fost confirmate cu cancer, mai este o situație particulară, când investigațiile arată că pacienta este suspectă de neoplazie, dar biopsiile ies negative, iar atunci trebuie făcută o biopsie excizională. Practicăm atât chirurgie conservatoare, chirurgie radicală, iar indicațiile le prezentăm pacientelor, iar decizia se ia împreună cu pacienta”, a precizat dr. Radu Iulian, medic primar chirurgie.
Despre diagnosticarea și tratarea cancerului la sân au vorbit și dr. Elena Manea, medic primar radioterapie, și dr. Roxana Postolică, psiholog clinician principal în cadrul IRO Iași.