Medicii din alte județe nu i-au dat nicio șansă. Un copil cu o tumoră mare la coloana vertebrală a găsit salvarea la Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași – FOTO
Liviu Gheorghiță, un copil din Galați, în vârstă de doar 13 ani, a învins o tumoră de 20 de centimetri, situată în coloana vertebrală, care cuprindea șapte vertebre. Acesta a găsit salvarea la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași
Liviu Gheorghiță a fost trimis dintr-un spital în altul. Medicii nu i-au dat nicio șansă la viață, mai mult decât atât, spuneau părinților să se pregătească pentru ce este mai rău. Copilul a îndurat dureri de spate greu de imaginat și a ajuns în stadiul în care nu mai putea să meargă. Disperarea părinților și suferința celui mic au atins cote maxime.
Lacrimi de bucurie după ce copilul a scăpat de o tumoră de 20 de centimetri, situată în coloana vertebrală
Tumora era situată în coloană și cuprindea șapte vertebre. Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași au spus că a fost o adevărată provocare, intervenția fiind foarte complicată. După operație copilul a făcut primii pași, fiind primele semne de progres. În prezent, Liviu se pregătește să plece acasă.
„Când mergeam îmi venea să cad jos. M-a durut mult, însă mă simt mai bine acum. Îmi place foarte mult să merg cu bicicleta. Am vorbit cu prietenii și le-am spus că vin săptămâna asta acasă. Mergem să ne plimbăm cu bicicletele”, declară băiatul în vârstă de 13 ani.
Mama plânge de fericire și mulțumește medicilor care i-au dat fiului ei o nouă șansă la viață după ce doctorii din orașul natal i-au oferit o sentință la moarte.
„L-am dus la medicul de familie, acesta mi-a dat o cremă, însă tot nu i-a trecut. M-am dus la Urgență, la Galați. Am stat două săptămâni acolo și m-au trimis la Iași. Ca orice părinte pentru copilul lui, ne-am rugat la Dumnezeu, am plâns și am suferit, dar acum mulțumim lui Dumnezeu că e bine. În alte spitale nu am văzut așa ceva. Liniște, doctori și asistente foarte omenoase. Mi-a fost foarte frică pentru că doctorul din Galați nu îi dădea șanse, că s-ar putea să rămână paralizat”, destăinuie, cu lacrimi în ochi, Maria Gheorghiță, mama băiatului.
Tatăl băiatului spune cu lacrimi în ochi că de îngrijorare a avut nopți în care nu a dormit.
„A fost foarte greu. Gânduri, stres, bani, împrumuturi, muncă. M-am simțit foarte bine când am auzit că e bine. Nu am putut să dorm nici noaptea. Le este dor și fraților de el. M-am gândit la ce e mai rău, dar a fost invers. În ziua operației ne-am rugat la mănăstire”, mărturisește Ionel Gheorghiță, tatăl lui Liviu.
Pentru medici a fost o adevărată provocare
Conf. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, afirmă faptul că a fost o tumoare benignă greu de înlăturat, care a venit la pachet cu riscuri imense.
„Copilul în vârstă de 13 ani a ajuns la noi în clinică pentru faptul că nu mai putea merge. Ceea ce noi numim deficit motor la nivelul membrelor inferioare, cu deficit motor parțial. Deci el mai păstra ceva mișcări la nivelul picioarelor. Asta, după ce timp de două săptămâni a stat la spitalul din Galați pentru investigații, unde s-a efectuat și o biopsie dintr-o leziune tumorală care se extindea de la a 11-a vertebră dorsală până la nivelul coloanei sacrale.
Deci o leziune extrem de întinsă, pe aproximativ șapte corpuri vertebrale, ceea ce este enorm. Acest lucru ne-a pus și nouă dificultăți în ceea ce privește abordarea cazului, pentru că nu este simplu să faci o rezecție a unei tumori extinse pe atâția corpi vertebrali la un copil de 13 ani, pentru care însă nu s-a realizat procesul de creștere completă a corpului. La nivelul oaselor respective, chiar dacă sunt corpi vertebrași, există niște nuclee de creștere care pot fi afectate în timpul intervenției chirurgicale.
Din fericire pentru copil, am reușit să îi facem o rezecție maximală a leziunii cu păstrarea integrității tuturor nervilor cozilor de cal și a nervilor spinali. Acest lucru a permis ca, post-operator, copilul să își recapete forța în picioare, cu șanse mari de a merge în viitorul apropiat. Mai mult decât atât, rezultatul anatomopatologic a arătat că este o tumoare benignă, ceea ce înseamnă că are șanse mari de vindecare pentru acest copil. Lucrurile nu se vor opri aici, va necesita și o operație ulterioară, de fixare a coloanei, dar asta o putem face, având în vedere experiența clinicii noastre și posibilitățile tehnice”, a declarat conf. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, în legătură cu o tumoră de 20 de centimetri, situată în coloana vertebrală.