Medicii de la Spitalul „Sf. Maria din Iasi”, recomandări pentru evitarea infectării cu noul coronavirus a copiilor

de: BZI.ro
11:03, 28 ian. 2022

Întregul colectiv al Spitalului Clinic de Urgență de Copii ”Sf. Maria” din Iași a transmis un mesaj destinat părinților. Cadrele medicale au oferit sfaturi și recomandări pentru a se evita infectarea cu noul coronavirus a copiilor.

„Stimați părinți,

Având în vedere incidența crescută a cazurilor de infecție cu virusul COVID-19 în rândul populației pediatrice, vă rugăm să aveți în vedere următoarele recomandări pentru a evita infectarea copiilor.

Vă reamintim că dintre micuții noștri pacienți, cele mai vulnerabile categorii sunt nou-născuții (copii cu vârsta de până în 28 de zile) și sugarii (copii cu vârsta de până intr-un an). Principalele simptome ce caracterizează aceste categorii de vârstă sunt: febră care nu cedează la antitermicele uzuale administrate per os, inapetență (lipsa poftei de mâncare), astenie (stare de oboseală marcată) sau agitație extremă, plâns incosolabil sau areactivitate, diaree, vărsături, convulsii sau modificări de respirație. Subliniem că în acest val pandemic manifestările respiratorii sunt mai puțin frecvente decât celelalte manifestări enumerate mai sus.

Dacă aceste simptome afectează starea de sănătate a copilului dumneavoastră vă recomandăm să solicitați un consult inițial la medicul de familie sau medicul pediatru, care în funcție de gravitatea manifestăriilor vă va direcționa sau nu, către Unitatea de Primie Urgențe a spitalului de care aparțineți teritorial.

Vă recomandăm ca în mini-trusa de urgență a fiecărui părinte să existe: aparat de aerosoli, antitermice (paracetamol, ibuprofen), soluție pentru aerosoli, soluții de rehidratare orală, medicamente pentru tratarea diareei de tipul diosmectită, mucolitice de tipul fluimucil, care se vor administra  doar la indicația medicului.

Vă atragem atenția că în această perioadă este foarte important să respectați măsurile de igienă și de distanțare socială care împiedică răspândirea virusului COVID 19:

  • Familiarizarea copiilor cu purtarea măștii de protecție;
  • Igiena mâinilor;
  • Aerisirea frecventă a încăperilor;
  • Măsuri de distanțare socială;
  • Desfășurarea activităților în spații deschise;
  • În familiile în care exista copii de diferite vârste și în special în familiile în care există un copil inserat în colectivitate (vârstă preșcolară și școlară) și un copil care nu frecventează colectivitatea, să existe un grad de distanțare între cei doi copii, în momentul în care unul dintre aceștia prezintă simptome specifice infecției cu virusul COVID-19.
  • Dacă unul dintre membrii familiei prezintă simptome specifice infecției cu virusul COVID-19, recomandăm izolarea persoanei respective până la venirea rezultatului testului.

În plus, vă recomandăm ca în acestă perioadă să monitorizați cu o mai mare vigilență starea de sănătate a copiilor, în special a copiilor mici (nou născuți și sugari) și să consultați medicii în vederea stabilirii diagnosticului și inițierea precoce a  tratamentului  specific, pentru a evita dezvoltarea simptomelor grave și a spitalizării.

Din experiența clinică, vă informăm că tulpina actuală ce are transmitere comunitară, deși prezintă un grad de contagiozitate ridicat determină forme ușoare și medii de boală, care se remit sub tratament suportiv”, a transmis colectivul de Medici a Spitalului de Urgență pentru Copii “Sf.Maria ” Iași.