Medicii de la Medicină Legală din Iași se confruntă cu un fenomen nemaiîntâlnit în rândul tinerilor: „În momentul depistării nu mai are simptome” – FOTO
Un fenomen nemaiîntâlnit a luat cu asalt Institutul de Medicină Legală. Medicii legiști se confruntă, în prezent, cu un consum de droguri ridicat, care face extrem de multe victime. Însă aceștia nu au putere și așteaptă ca Ministerul Sănătății să observe că problemele societății s-au modificat considerabil și să ia măsuri în această direcție
Se așteaptă oare alte tragedii, omoruri sau sinucideri cauzate de consumul de droguri până când Institutele de Medicină Legală vor fi dotate cu aparatură corespunzătoare? Medicii legiști cer o înăsprire legislativă și aparatură modernă cu care să lucreze.
„Am observat faptul că justiția nu este adaptată modificărilor rapide care survin la nivelul societății. Îmi vine în minte situația cu care ne confruntăm cel mai des acum, anume consumul de droguri și de substanțe psihoactive. Acesta a luat o amploare și s-a întâmplat atât de rapid încât a prins Institutele de Medicină Legală descoperite. Consumul de droguri duce la comiterea multor fapte antisociale, omoruri sau sinucideri.
Multe persoane decedează din cauza unor consumatori de droguri care au devenit din ce în ce mai periculoși și din acest motiv se impune o modificare legislativă rapidă, privind acest consum de substanțe, precum și dotarea Institutelor de Medicină Legală cu aparate de ultimă generație pentru dozarea drogurilor respective”, transmite prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași.
Un fenomen nemaiîntâlnit la IML

Medicii legiști spun că aparatele de dozare a drogurilor trebuie să fie măcar la fel ca cele cu care se testează alcoolemia
Nu există aparate care să dozeze în mod cantitativ drogul prezent în organism. În zilele noastre, când drogurile se găsesc la orice colț de stradă și pot fi consumate de la vârste fragede, un aparat care să arate cât drog sau substanță psihoactivă se află în sânge și o înăsprire a legislației sunt indispensabile. Medicii legiști spun că aparatele de dozare a drogurilor trebuie să fie măcar la fel ca cele cu care se testează alcoolemia.
„Existau astfel de aparate care însă nu făceau decât o dozare calitativă a drogului respectiv, deci nu cantitativă. Aparatul respectiv ne spunea că există, spre exemplu, cocaină în corp, dar nu ne spune ce concentrație de cocaină are. În cazul alcoolului, aparatul ne spune și câte grame la mie se află în sângele persoanei. În funcție de dozarea cantitativă legislația este nuanțată, deci persoanele cu o alcoolemie sub 0,8 grame la mie în trafic li se reține permisul de conducere, dar nu considerată o faptă care deschide dosar penal.
Peste 0,8 grame la mie situație se schimbă. Se consideră că persoana respectivă are reflexele afectate semnificativ, motiv pentru care legea ia măsuri mult mai severe. În cazul substanțelor psihoactive, respectiv a drogurilor, nefiind posibilă o dozare cantitativă până în prezent, legea nu poate incrimina decât prezența drogului în sânge”, subliniază prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași.
Medicii legiști cer înăsprirea legislației
Nu se știe când Institutele de Medicină Legală vor fi dotate cu aparatură corespunzătoare pentru dozarea drogurilor din organism
Medicii legiști se luptă cu un dușman care nu poate fi măsurat. Acesta se vede, se știe de existența lui în sângele persoanei respective, însă atât. Institutele de Medicină Legală au fost prinse descoperite, iar fenomenul consumului de droguri, care a luat amploare în ultimul timp, nu le dă prea multe șanse de victorie.
„Știm că drogurile persistă în organism o perioadă mai îndelungată decât alcoolul, chiar și până la două săptămâni, mai ales în urină. Persoana care iese pozitivă la o testare de drog, care consumase drogul respectiv, să zicem că în urmă cu o săptămână, în momentul depistării nu mai are simptome generate de drogul respectiv, dar va fi condamnată ca urmare a simplei prezențe a drogului în organism. Este nevoie de dotarea Institutelor de Medicină Legală, pentru a face față exploziasiiei de consum de droguri care există în cluburi, pe stradă de multe ori și în alte locuri.
Este nevoie să adaptăm legea la schimbările societății, care pot surveni brusc”, declară prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist, în legătură cu fenomenul nemaiîntâlnit de la Institutul de Medicină Legală.