Medicii de familie din Iași nu renunță. După reducerea fondurilor, aceștia vor limita numărul de consultații- FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 16 ian. 2024

Medicii de familie din Iași simt că a început o persecuție care-i obligă să-și închidă cabinetele și cel mai probabil să plece în străinătate, unde să-și desfășoare activitatea. Fondurile alocate acestora sunt supuse unor scăderi dramatice, iar pacienții vor avea cel mai mult de suferit. Deși în primă fază se spune că acestea vor fi reduse cu un procent de 25 la sută pentru cabinete, medicii de familie afirmă faptul că scăderea este mult mai mare, ajungând la aproximativ la 35 la sută

Cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt pacienții, în special cei care se află în mediul rural și nu au posibilitatea de a ajunge la spital.

Medicii de familie din Iași trag un semnal de alarmă. Sănătatea pacienților este în pericol

Începând cu data de 1 februarie 2024, medicii de familie se vor afla în pragul falimentului, dacă proiectul pentru reducerea sumelor decontate pentru pacienții de pe liste, respectiv pentru consultații, va fi adoptat în varianta pusă în transparență publică.

„S-a dovedit în toate sondajele de opinie făcute în toate organizațiile că legătura pe care medicii de familie o au cu pacienții este una dintre cele mai bune. Acest lucru a fost posibil doar prin faptul că pacienții au încredere în medicii lor. Noi am tras această concluzie finală după o centralizare și o evaluare a pacientului, din acest motiv, rezultatul este unul foarte bun. Ceea ce se întâmplă în momentul de față va face să dispară medicina de familie, iar consecințele vor fi pe următorii ani. Cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt pacienții, pentru că medicii de familie sunt demotivați, nu-și mai desfășoară activitatea la cea mai înaltă calitate, nu mai fac lucruri de bună calitate, numărul consultațiilor și serviciilor de medicină de familie a scăzut foarte mult.

Numărul consultațiilor oferite de către medicul de familie depășește de trei ori ceea ce se realizează în spitale. Se vor aglomera spitalele într-un mod nejustificat și, nu în ultimul rând, pacienții care se află în zonele izolate vor avea foarte mult de suferit, pentru că singura rețea care ajunge și la vârful muntelui și în centrul orașului este medicul de familie”, subliniază dr. Anca Deleanu, președinte, Societatea de Medicină de Familie Iași.

În momentul de față, medicii de familie sunt fără ajutor. Pentru ca un cabinet să funcționeze în normele normale, este nevoie de muncă în echipă, iar acest lucru este imposibil din cauza fondurilor insuficiente.

„Vom face doar numărul de consultații care este plătit. Scăderea de 25 la sută din fondurile alocate este un procent care apare la prima evaluare, însă, de fapt, aceasta este mult mai mare, ne-au scăzut aproximativ 35 la sută din venituri pentru că scăderea este mai mare. Un alt fapt care trebuie luat în considerare este că noi, în momentul de față, lucrăm în echipă, avem asistenți, oamenii de serviciu, avem o serie de utilități, pentru că un cabinet nu poate funcționa doar cu medic. Probabil se dorește desființarea medicinei de familie, astfel noi vom da consultații într-un anumit interval de timp și vom vedea ce se va întâmpla”, declară dr. Anca Deleanu, președinte, Societatea de Medicină de Familie Iași.

Medicii de familie roagă pacienții să le fie alături în încercările lor de a convinge guvernanții să renunțe la decizia pe care au luat-o și care vizează un colaps al întregului sistem sanitar.

„Având în vedere relația foarte bună care există între pacient și medic de familie, singura soluție este ca pacienții să ne susțină în demersul nostru de a convinge guvernanții să renunțe la această stare. Nu se poate acest lucru”, mai spune dr. Anca Deleanu, președinte, Societatea de Medicină de Familie Iași.

Se vrea desființarea medicinei de familie

Începând cu data de 1 februarie 2024 medicii de familie se vor afla în pragul falimentului, dacă proiectul pentru reducerea sumelor va fi adoptat

În același timp, pe lângă reducerile privind valorile punctelor, CNAS urmează să scoată și plata pentru asistența la domiciliu. Acest lucru îi va determina pe medicii de familie să nu mai meargă la locuința pacienților.

„Acest context nu doar că exercită o presiune injustă asupra profesioniștilor din sănătate, dar și restricționează accesul pacienților la serviciile medicale vitale. Această hotărâre va avea repercusiuni, pe termen lung, asupra îngrijirii medicale în general în România. Având în vedere că medicina primară are forța de muncă cea mai îmbătrânită din întreg corpul medical, cu un număr mare de retrageri, scăderea veniturilor din medicina de familie și ambulatoriul de specialitate va duce la o reducere a numărului de medici ce practică în asistența prespitalicească. În contextul unei asistențe prespitalicești slăbite, subfinanțate cronic și subdimensionate oricum față de standardele europene, spitalele se vor aglomera, costurile sistemului medical vor exploda, iar starea de sănătate a cetățenilor va avea de suferit”, adaugă reprezentanții Colegiului Medicilor Iași.

Aceștia susțin faptul că medicii de familie sunt singura specialitate distribuită în mod relativ uniform în mediul urban și rural. Afectarea asistenței medicale primare și a celei din ambulatoriile clinice va avea un impact disproporționat asupra pacienților mai vulnerabili, în special asupra celor care locuiesc în zonele cu deficit, unde medicii de familie erau singurii specialiști accesibili. Aceasta ar putea avea consecințe grave pentru starea de sănătate a celor mai defavorizate grupuri de pacienți.

„Facem apel la Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate să reconsidere această decizie și să lucreze împreună cu noi pentru a găsi soluții care să nu compromită calitatea îngrijirilor medicale oferite cetățenilor noștri. Vom continua să ne luptăm pentru drepturile pacienților noștri și pentru un sistem de sănătate echitabil și accesibil pentru toți cetățenii”, susțin reprezentanții Colegiului Medicilor Iași în legătură cu ruperea legăturii dintre medicii de familie și pacienți.