Medicii de familie au dat lovitura. De la 1 iulie 2019, lefurile le vor fi majorate cu 30%. Un doctor ar putea primi lunar si 40.000 de lei

Medicii de familie au dat lovitura. De la 1 iulie 2019, lefurile le vor fi majorate cu 30%. Un doctor ar putea primi lunar si 40.000 de lei

21 iun. 2019, 21:58
Sorin Pavelescu, în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:698465;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Vesti mari pentru medicii de familie @ Veniturile lor ar putea sa creasca considerabil de la 1 iulie @ Iata ce sume pot incasa, de la Casa de Asigurari de Sanatate, cei mai bine platiti medici de familie din Iasi @ Sumele acestea ar starni pana si invidia medicilor din marile spitale @ Totodata, in urma unui proiect de Ordin, se vor aduce mai multe modificari la nivelul mai multor tipuri de asistenta medicala @ Iata care sunt sumele pe care le-ar putea castiga aceste cadre medicale si ce schimbari se aduc pentru pacienti

Medicii de familie vor inregistra, incepand cu data de 1 iulie 2019, venituri mai mari cu 30 la suta. Astfel, unii dintre medicii de familie din judetul Iasi vor ridica, lunar, sume uriase, care ar putea starni pana si invidia colegilor care lucreaza in marile spitale din Iasi.

In momentul de fata, venitul lunar mediu al unui medic de familie este de aproximativ 13.000 de lei. Ca urmare a cresterilor care vor avea loc incepand cu luna iulie, venitul mediu va creste considerabil, de la 13.000 de lei la aproximativ 15.000 de lei. In momentul de fata, zeci de medici de familie din Iasi se pot lauda cu sume impresionante, pe care le incaseaza lunar, de la Casa de Asigurari de Sanatate, pentru serviciile medicale pe care le presteaza. Pe parcursul anului trecut, au existat foarte multe cazuri pentru care s-au decontat sume de peste 20.000 de lei, pentru fiecare luna.

Cresterile sunt spectaculoase

Cresterea este cu atat mai importanta deoarece, in ultimele sase luni ale anului trecut, unii medici din Iasi au castigat, lunar, sume cuprinse intre 22.000 de lei si 28.000 de lei. Facand un simplu calcul, putem constata ca pentru fiecare zi din cele 20 lucratoare dintr-o luna, un medic de familie poate castiga chiar si suma de 1.500 de lei. Acum, avand in vedere cresterea cu 30 la suta, aceasta suma ar putea deveni considerabil mai mare. De exemplu, un cabinet de medicina de familie din Pascani, care a inregistrat cea mai mare suma decontata in anul 2018, fiind vorba despre aproximativ 30.000 de lei, ar putea ajunge, de la 1 iulie, la sume de aproximativ 40.000 de lei, decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, lunar.

In multe situatii, medicii de familie din judetul Iasi lucreaza si in centre de permanenta, de unde cumuleaza venituri suplimentare. Astfel, acestia reusesc sa adune venituri importante intrucat, in momentul de fata, o ora este platita cu suma de aproximativ 40 de lei. In aceste conditii, au existat situatii in care un singur medic, care lucreaza intr-un centru de permanenta, a castigat, in doar o luna, nu mai putin de 31.000 de lei.

Vezi si: Atentie la consumul excesiv de antibiotice. Previziunile medicilor sunt sumbre: "Ne batem joc de antibiotice si de felul in care le administram"

Vor avea loc mai multe modificari importante

Potrivit aceluiasi proiect de act normativ, de la 1 iulie 2019 se mai înregistreaza si alte modificari la nivelul asistentei medicale primare. Pentru femeile însarcinate, beneficiare ale pachetului minimal, medicul de familie elibereaza, la prima prezentare, un document prin care se atesta existenta sarcinii, astfel încât acestea sa poata beneficia ulterior de pachetul de servicii de baza.

La nivelul asistentei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitatile clinice, vor avea loc alte modificari. Incepând cu semestrul al II-lea al anului 2019, pentru toate bolile cronice, biletele de trimitere pentru specialitatile clinice si pentru îngrijiri paliative au valabilitate de pâna la 90 de zile calendaristice, urmarindu-se astfel cresterea accesului asiguratilor la servicii medicale clinice.

Punctajul aferent serviciilor de sanatate conexe actului medical, care pot fi raportate de medicul cu specialitatea psihiatrie pediatrica, a fost majorat de la 180 în medie pe zi la 360 în medie pe zi. La nivelul asistentei medicale ambulatorii de specialitate pentru specialitatile paraclinice vor fi incluse, de asemenea, modificari.

Regularizarea sumelor contractate se va realiza lunar (în prezent trimestrial), astfel încât sa se evite blocarea trimestriala a unor sume contractate, care nu pot fi utilizate la nivelul unor furnizori de servicii medicale paraclinice din lipsa de adresabilitate, având în vedere ca asiguratul are dreptul, conform Legii nr. 95/2006, sa aleaga furnizorul. Sumele neconsumate de unii furnizori de servicii medicale paraclinice vor putea fi redistribuite de casele de asigurari de sanatate catre furnizorii care au adresabilitate, fara a fi necesar a se astepta sfârsitul unui trimestru.

Totodata, începând cu semestrul al II-lea al anului 2019, pentru toate bolile cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice este de pâna la 90 zile calendaristice. In acelasi timp, incepand cu aceeasi perioada, se majoreaza numarul de zile de ingrijiri la domiciliu de care poate beneficia un asigurat, de la 90 de zile la 180 de zile. Astfel, vorbim despre 90 de zile de ingrijiri medicale la domiciliu si 90 de zile de ingrijiri paliative la domiciliu, in ultimele 11 luni.

Comentarii
  • La câtă treabă fac…. Și respectă terenul,. Și vin in fiecare zi ,,,… Nu doar asistenta. Mi-a dat rețetă de 2 siropuri și 2 tipuri de pastile de supt când aveam nevoie de antibiotic. M-am chinuit o săptămână degeaba. Nu dau decât hârtii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *