Medicii de familie, apel disperat către autorități: ”Nu putem să mergem la domiciliul unui pacient pozitiv. Nu avem costumaţia potrivită”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunţat că pacienţii confirmaţi pozitiv, dar asimtomatici, vor fi evaluaţi la domiciliu şi vor fi monitorizaţi fizic de către medicii de familie. Astfel că, aceștia au reacționat, precizând că nu au echipamentul necesar, pentru a vizita pacienții infectați, fapt ce ar duce la îmbolnăvirea lor și a altor pacienți. Medicii de familie fac un apel către autorități.
”Suntem conştienţi de gravitatea situaţiei şi facem un apel suplimentar către toată populaţia, să respecte nişte reguli care să împiedice extinderea nemăsurată a acestei pandemii, care din păcate va duce la multe victime.
Vreau să precizez foarte clar, că nu putem să mergem la domiciliul lor, pentru că nu avem maşini dezinfectate!
Nu avem costumaţia potrivită pentru a merge la un pacient pozitiv şi nici condiţiile de a ne schimba, ca să nu ne infectăm nici noi şi nici ceilalţi pacienţi. Suntem deja epuizaţi şi nu e vorba numai de noi. Sunt convinsă că anesteziştii, cei de la Terapie Intensivă, infecţioniştii sau pneumologii sunt şi mai epuizaţi”, a spus un medic de familie la Anetna3.
Virgil Guran: „E ca la militari, îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate”
Totodată, Virgil Guran este de părere că ar trebui să folosim drept exemplu situția țărilor, care au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei, Italia şi Spania.
„Vă spun că trebuie luate măsuri de la minut la minut (…) Trebuie să iei măsuri, dacă nu eşti ferm vei pierde. Şi trebuie să înţeleagă toată lumea. Cine vrea să trimită medici să moară? Dar să ne uităm la Italia, Spania. Sunt foarte mulţi medici care s-au infectat. Ce să facem? E ca la militari, îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate”, a spus Guran.
Medicii de familie sunt revoltați din cauza Guvernului, care a reintrodus cardul de sănătate
Organizația medicilor de familie transmite că medicii de familie sunt nemulțumiți, deoarece în perioada pandemiei, sistemul medical primar a fost tratat necorespunzător, fiindcă a avut rolul doar de a elibera adeverinţe, în vremuri în care „neînsemnatul” medic de familie a preluat poveri semnificative din întreaga infrastructură de sănătate.
„Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului şi acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectați cu virusul SARS-CoV2, aglomerarea pacienților la ușile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carente de funcţionare.
De-a lungul pandemiei, medicii de familie au acceptat să facă gesturi medicale riscante, să îşi asume îngrijirea pacienţilor şi să se adapteze profesional noilor rigori. SNMF atrage însă atenţia că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte şi proceduri nemedicale va accentua starea de nemulţumire şi iritare a tuturor, în primul rând a populaţiei”, arată comunicatul.