Medicii confirmă apariţia unei noi variante Covid: Centaurus
Centaurus este noua variantă Covid ce îi îngrijorează pe experții în virusologie din cauza faptului că se răspândește extrem de rapid. Pentru moment, aceasta câștigă teren în India și a ajuns deja în Marea Britanie.
În acest caz, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă.
Centaurus este noua variantă Covid
Noua varianta Covid, BA.2.75, supranumită şi „Centaurus”, a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Se pare că de atunci numărul cazurilor a crescut abrupt şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5, care este preponderentă şi în India şi înlocuiește rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe țări.
De atunci şi până acum, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Germania şi Canada.
Așadar, acum Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la data de 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe.
Totodată, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă, dar nu există încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acesteia.
Doctorul Tom Peacock, virolog la Imperial College London, şi primul care a identificat Omicron ca o potențială îngrijorare în noiembrie 2021 a declarat:
„Nu sunt atât mutațiile exacte, ci mai mult numărul/combinația. Este greu de prezis efectul atâtor mutații care apar împreună”.
Booster de la Moderna care anihilează Omicron și subvariantele sale
Într-un context asemănător, aducem aminte faptul că vaccinul modificat al companiei Moderna, care ar urma să fie folosit ca a patra doză, crește semnificativ protecția, inclusiv în faţa subvariantelor Omicron, având o eficiență mai ridicată decât serul autorizat în acest moment, arată în comunicat al companiei. Moderna a anunţat marți, 12 iulie, noi date clinice cu privire la vaccinul său bivalent cu tulpină Omicron (BA.1), ARNm1273.214, candidat pentru booster.
Astfel că după o lună după administrarea la participanţii vaccinaţi anterior cu dozele primare şi de rapel, o doză booster de 50 µg de vaccin ARNm-1273.214 a generat răspunsuri semnificativ superioare sub formă de anticorpi neutralizanţi împotriva subvariantelor Omicron BA.4 şi BA.5 comparativ cu versiunea autorizată în prezent pentru booster, indiferent de prezenţa sau nu în antecedente a unei infecţii cu virus SARS-CoV-2 sau de vârsta persoanelor vaccinate.
În acest sens, în rândul participanţilor cu infecţie în antecedente, vaccinul bivalent ARNm-1273.214 s-a corelat cu titruri de anticorpi neutralizanţi semnificativ mai mari împotriva BA.4/5 comparativ cu vaccinul autorizat în prezent pentru booster, raportul mediilor geometrice ale titrurilor fiind de 1,69. Acum, la o lună după administrarea dozei de rapel, titrurile de anticorpi neutralizanţi împotriva BA.4/5 erau de 776 pentru vaccinul ARNm-1273.214 şi de 458 pentru boosterul autorizat în prezent.
Creşterea mediei geometrice a titrurilor împotriva BA.4/5 faţă de nivelurile anterioare dozei booster a fost de 6,3 ori pentru persoanele vaccinate cu ARNm-1273.214 şi de 3,5 ori pentru cele vaccinate cu ARNm-1273. De altfel, au fost observate rezultate consecvente în toate subgrupurile, inclusiv cel al persoanelor cu vârsta de 65 şi peste.
Acum însă, medicii confirmă apariţia unei noi variante Covid, și anume Centaurus.