Medicii cazați în blocurile ANL din Bucium dau mere pe pere! Locatarii plătesc sume astronomice pentru utilități: „Au fost luni în care am dat mai mult de jumătate din salariu pentru c…tul ăsta de apartament” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 07 iul. 2023

Medicii rezidenți și specialiști cazați în cele 11 blocuri ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, plătesc sume astronomice pentru utilități. Deși chiria este una modică, aceștia ajung ca în lunile de iarnă să achite chiar și peste 2.000 de lei pentru utilități. Cheltuielile nu sunt mici nici în lunile de vară, când pentru un apartament cu 2 camere plătesc în jur de 900 de lei pentru întreținere.

Medicii cazați în blocurile ANL din Bucium plătesc sume astronomice pentru utilități

Blocurile ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, se află în administrarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași și numără 165 de apartamente cu una, două și trei camere. Acestea au fost construite pentru a veni în sprijinul medicilor rezidenți și specialiști care nu-și permit să închirieze un apartament la prețul pieței, nici să-și achiziționeze o locuință proprie.

Au fost date în folosință în anul 2008, însă DSP Iași nu a mai investit deloc pentru a le întreține, blocurile degradându-se de la an la an, până au devenit nelocuibile. Cei care aleg să închirieze apartamente în blocurile ANL Bucium plătesc utilități enorme. Chiar dacă un medic rezident plătește pentru chirie doar 3 lei/metru pătrat, iar un medic specialist achită 5 lei/metru pătrat, chiria fiind mult mai mică decât în oraș, aceștia se plâng de costurile pentru utilități.

Reporterii BZI s-au deplasat în data de 6 iulie 2023 la blocurile ANL din Bucium, pentru a vedea dacă medicii rezidenți și specialiști mai subînchiriază apartamentele din administrarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași. Au descoperit însă o altă problemă cu care se confruntă locatarii acestor blocuri.

„Nu știu pe nimeni care să subînchirieze. Eu stau de 3 ani aici și am observat că, cel puțin blocul ăsta, chiriașii sunt stabili. Poate la celelalte blocuri se mai practică, deși nu cred, pentru că au fost puse niște afișe, iar cei care subînchiriază sunt amendați. Chiria e ieftină, dar administrația, uitați, este peste 1.000 de lei, vă rupe la portofel. În ianuarie am dat 2.100 de lei numai administrația, pe luna martie am de plătit 900 și ceva de lei, plus chiria, 270 de lei, ajung cu toate la peste 1.200 de lei.

Luna trecută am plătit 1.500. Chiria nu e mare, dar administrația, mai puțin de 1.500-1.600 de lei, iarna, nu se plătește. Gândiți-vă bine! Calculând, plătești tot cât ai dat pe o chirie. Au fost luni în care am dat jumătate sau mai mult de jumătate din salariu pe c…tul ăsta de apartament. Chiar nu merită. Mai am vecine care locuiesc singure și plătesc 700-800 de lei, vara, iar pe timp de iarnă dau 900-1.000 de lei. Chiria e foarte ieftină comparativ cu prețul chiriilor din prezent, dar administrația costă exagerat. Avem centrală proprie și se încălzește tot blocul, de sus până jos.

Am auzit discuții cum că o să se racordeze la Termo-Service, văd că tot fac niște lucrări pe aici, prin spate. Eu stau la ultimul etaj, iar iarna, până vine apa caldă, consumi 1.000 de litri de apă și plătești de te ia dracu. Nu e deloc convenabil”, a declarat o persoană care locuiește în blocul H.

De ce nu mai subînchiriază medicii locuințele ANL

Tot mai puțini medici rezidenți și specialiști din Iași aleg să subînchirieze apartamentele din blocurile ANL din Bucium, pentru care plătesc o sumă modică.

„Nu prea se mai subînchiriază apartamentele. Au fost afișate tot felul de anunțuri, după ce au apărut articolele din presă, iar toată lumea se teme să mai subînchirieze. Fac asta doar medicii care pleacă în străinătate pentru 6 luni, un an, dar în rest nu am auzit să se mai subînchirieze”, a declarat un alt medic ce locuiește în unul din blocurile ANL.

Având în vedere că locatarii acestor blocuri plătesc sume astronomice pentru utilități, medicilor le-ar fi greu să subînchirieze locuințele, deoarece chiriașului nu i-ar conveni să plătească o chirie la prețul pieței, iar apoi să achite, lună de lună, peste 2.000 de lei pentru utilități.