Medicii au rămas fără cuvinte! Cancerul de col uterin, diagnosticat la tinere cu vârste cuprinse între 20-25 de ani: „Pentru ele acest tip de cancer este foarte agresiv” – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 15 sept. 2023

Medicii au rămas fără cuvinte atunci când au observat că în Iași există tinere cu vârste cuprinse între 20-25 de ani ce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, deși în mod normal ar trebui să apară după vârsta de 50 de ani

Cancerul de col uterin reprezintă o urgență de sănătate publică pentru Iași, deoarece se află pe locul unu în România atunci când vine vorba despre femeile care au fost diagnosticate cu acest tip de cancer. Prof. dr. Demetra Socolov trage un semnal de alarmă, pentru că aceste cazuri au început să facă ravagii și la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, fiind transferate la Institutul Regional de Oncologie din Iași.

„Problema este că s-au înregistrat tinere cu vârste fragede, precum 25 de ani, cu cancer de col uterin. În această categorie intră tinerele care-și încep viața sexuală mult prea devreme. Pentru ele acest tip de cancer este foarte agresiv. În mod normal, infecția HPV este contactată frecvent la debutul vieții sexuale, doar că un procent foarte mare din aceste infecții se elimină spontan, până la nivelul vârstei de 30 de ani, motiv pentru care screeningul sub 30 de ani nu se face cu HPV, ci prin citologie”, declară prof. dr. Demetra Socolov, șef Secția II de obstetrică și ginecologie, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Medicii au rămas fără cuvinte. Cancerul de col uterin face ravagii

Dr. Demetra Socolov, trage un semnal de alarmă, pentru că aceste cazuri au început să facă ravagii și la maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, care ulterior sunt transferate la Institutul Regional de Oncologie din Iași

Atunci când vine vorba despre cancerul de col uterin, Iașul se află pe locul întâi. Mortalitatea este de 7,5 la sută din cazurile depistate. Institutul Regional de Oncologie este cel care a inițiat o campanie prin care femeile cu vârste între 25 și 64 de ani să se testeze de HPV, pentru că este o tulpină care favorizează apariția cancerului. Depistat în stadii precoce, acesta poate fi tratat.

„Infecția HPV apare la adolescente și afectează femeia adultă. Tulpina virusului HPV este cea care poate produce niște modificări în genomul celulelor gazdă, care să favorizeze evoluția spre cancer. Un procent foarte mare din cancerul de col uterin este HPV pozitiv, din acest lucru una din metodele de screening este testarea HPV-ului”, adaugă prof. dr. Demetra Socolov.

Testarea HPV poate salva vieți

Medicii trag un semnal de alarmă, și îndeamnă femeile să se testeze pentru că acest lucru împreună cu vaccinarea împotriva HPV, sunt singura salvare

Medicii trag un semnal de alarmă și îndeamnă femeile să se testeze pentru că acest lucru și vaccinarea împotriva HPV sunt singura salvare.

„În țara noastră, cancerul de col uterin este a treia cea mai frecventă neoplazie după cancerul de sân și colul rectal și are cea mai mare incidență de cazuri, anume 26,6 la sută, și reprezintă o creștere considerabilă în comparație cu anul 2017, când procentul era de aproximativ 2,5 ori mai mic. În 2017 s-au raportat peste 7 sute de mii de cazuri de cancer de col uterin pe an, 4,6 la sută din toate neoplaziile de cancer. Pentru acest tip de cancer se poate face screening pentru că are o evoluție lentă, mergând la peste zece ani. Și există metode care să selecteze din populația generală cele care au risc crescut.

În unele cazuri nu putem trata toate leziunile care apar, pentru că este vorba despre femeile care mai vor copii, iar dacă scoți o porțiune din col, acesta se scurtează și au un risc mai mare de naștere prematură. Facem recoltări pentru IRO, punem la dispoziție ambulatoriul, se înregistrează aproximativ 100 de solicitări pe lună. Până în prezent s-au adunat 500 de cazuri trimise la IRO, unde sunt citite și interpretate”, subliniază prof. dr. Demetra Socolov în legătură cu cancerul de col uterin.