Medicii atrag atenția asupra riscurilor de infecție cu VSR. Cei mai afectați sunt copiii sub 2 ani și persoanele peste 65 de ani

de: Marinela CHIHAI 
02:00, 07 nov. 2024

Societatea Română de Pneumologie atrage atenția asupra pericolelor legate de virusul sincițial respirator (VSR), o infecție virală deosebit de contagioasă care poate afecta grav sănătatea respiratorie, mai ales în rândul copiilor foarte mici, al vârstnicilor și al persoanelor cu afecțiuni preexistente. VSR este o infecție a tractului respirator inferior, fiind principala cauză a bronșiolitei și pneumoniei. În prezent, sezonul de infecție VSR atinge punctul maxim în lunile de toamnă și iarnă.

Detalii despre riscurile de infecție cu VSR

Virusul afectează grav copiii sub 2 ani și adulții peste 65 de ani, dar și persoanele cu afecțiuni respiratorii sau cu sistemul imunitar slăbit. Infecția debutează cu simptome de răceală obișnuită (febră, nas înfundat, tuse ușoară), dar în cazurile severe poate duce la dificultăți respiratorii, hipoxie (nivel scăzut de oxigen în sânge) și insuficiență respiratorie, impunând internarea de urgență. În plus, studii recente arată că o primă infecție cu VSR în copilărie poate crește riscul de astm pe termen lung.

Vaccinul poate oferi protecție mai ales copiilor mici, vârstnicilor și persoanelor cu afecțiuni cronice respiratorii.

„Prevenția este cheia pentru a proteja grupurile vulnerabile și pentru a reduce impactul acestui virus sezonier asupra sistemului de sănătate. Alegerea de a ne vaccina și a implementa măsuri de igienă corespunzătoare poate face diferența în prevenirea cazurilor severe de boală, spitalizărilor și chiar deceselor”, a declarat Prof. Dr. Roxana Nemeș, Președintele Societății Române de Pneumologie.

La adulți, infecția cu VSR este adesea subdiagnosticată din cauza simptomelor care se manifestă subtil și a faptului că poate agrava boli cronice deja existente. Infecția cu acest virus poate duce la complicații grave, precum infarct miocardic acut, accident vascular cerebral sau agravarea unor afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC).

Ce spun medicii despre combaterea și prevenirea VSR

„Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), VSR provoacă anual peste 33 de milioane de infecții ale tractului respirator inferior, la nivel global, dintre care aproximativ 3,2 milioane necesită spitalizare, iar peste 100.000 de cazuri duc la decese, în special, în rândul copiilor mici. În România, cazurile de spitalizare din cauza infecțiilor respiratorii sezoniere au crescut anual, iar una dintre principalele cauze de dificultate respiratorie este VSR”, avertizează Societatea Română de Pneumologie (SRP).

În prezent, vaccinarea e considerată cea mai importantă metodă de protecție, mai ales pentru categoriile vulnerabile, contribuind la prevenirea complicațiilor severe și reducând presiunea asupra sistemului medical. În acest context, Societatea Română de Pneumologie recomandă respectarea unor măsuri riguroase de igienă, mai ales în sezonul rece. Spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului cu persoane bolnave și evitarea locurilor aglomerate sunt măsuri esențiale pentru prevenirea infecției.

Riscurile de infecție cu VSR sunt destul de mari, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică, însă prin măsuri de protecție și informare fiecare dintre noi poate contribui la limitarea răspândirii VSR și la protejarea celor mai vulnerabili membri ai comunității. La fel cum am învățat în perioada pandemiei de COVID-19, prevenția și măsurile de igienă strictă sunt esențiale pentru a reduce răspândirea virusurilor respiratorii sezoniere.