Medicamentele pentru protecția stomacului pot fi periculoase pentru sănătate! La ce riscuri vă expuneți
Medicamentele pentru protecția stomacului pot face mai mult rău decât bine. La ce riscuri vă expuneți dacă le administrați frecvent.
Nu multă lume știe, dar medicamentele pentru protecție gastrică au și efecte secundare periculoase. Pe lângă faptul că reduc producția de acid în stomac, acestea dublează riscul de cancer de stomac. Printre substanțele care vă scapă de disconfort se află omeprazolul, pantoprazolul și lansoprazolul. Toate trei sunt inhibitopri ai pompei de protoni, ceea ce înseamnă că reduc cantitatea de acid produsă de stomac Acestea se găsesc în farmaciile din România și se dau fără prescpripție medicală.
De regulă, astfel de medicamente se administrează și pentru tratarea infecției cu bacteria Helicobacter pylori. Ceea ce nu este greșit, dacă sunt luate pe termen scurt. Însă, dacă sunt utilizate timp îndelungat, crește riscul de cancer stomacal cu 250 la sută.
Medicamente pentru protecția stomacului: Omeprazol, Pantoprazol și Lansoprazol
Medicamentele pentru protecție gastrică trebuie administrate pe perioade scurte de timp, pentru că dacă sunt luate zilnic, pot crește riscul de cancer de până la cinci ori. De asemenea, pot crește riscul de atac de cord cu aproape un sfert.
De aceea, este indicat să urmați întotdeauna sfatul medicului, în cazul în care vi se recomandă un astfel de tratament. Iată ce sunt omeprazolul, pantoprazolul și lansoprazolul și pentru ce sunt folositoare pe termen scurt.
Omeprazol
Omeprazolul aparţine unui grup de medicamente ce poartă numele de „inhibitori ai pompei de protoni”. Acestea acţionează prin reducerea cantităţii de acid produse de către stomac.
Omeprazolul tratează afecțiuni precum: boala de reflux gastro-esofagian, ulcer în partea superioară a intestinului (ulcer duodenal) sau a stomacului (ulcer gastric), ulcere, care sunt infectate cu bacterii numite „Helicobacter pylori”, ulcere cauzate de medicamente numite AINS (medicamente antiinflamatoare), excesul de acid în stomac, provocat de o creştere a pancreasului (sindrom Zollinger-Ellison).
Pantoprazol
Pantoprazolul este un „inhibitor selectiv de pompă de protoni”, un medicament care reduce cantitatea
de acid produsă de stomac. Acesta este utilizat pentru tratarea afecţiunilor stomacului şi intestinului asociate
cu aciditatea.
Medicamentul este utilizat pentru tratarea simptomelor (de exemplu, pirozis-arsură în capul pieptului, regurgitarea acidului, dureri la înghiţire) asociate bolii de reflux gastroesofagian, cauzate de refluxul acidului din stomac.
Totodată, este eficient pentru controlul pe termen lung al esofagitei de reflux (inflamarea esofagului, însoţită de regurgitarea acidului stomacal) şi pentru prevenirea recidivării acesteia.
Pantoprazolul mai este utilizat și pentru prevenirea ulcerului duodenal şi stomacal cauzat de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente AINS, de exemplu, ibuprofen) la pacienţii predispuşi la acest risc, care necesită tratament continuu cu medicamente AINS.
Lansoprazol
Lansoprazolul este un inhibitor de pompă de protoni. Și, așa cum mai precizat, inhibitorii de pompă de protoni reduc cantitatea de acid din stomac.
Acest medicament este util în caz de ulcer duodenal sau stomacal, esofagită de refux, arsuri și regurgitație acidă, infecție cauzată de bacteria Helicobacter pylori sau dacă există sindromul Zollinger-Ellison.