Prima pagină » Local » Medicamentele pentru bolnavii de cancer sunt ținute în depozite din cauza datoriilor către distribuitori: „Este tragic, iar nesimțiții tac și se ascund” – FOTO

Medicamentele pentru bolnavii de cancer sunt ținute în depozite din cauza datoriilor către distribuitori: „Este tragic, iar nesimțiții tac și se ascund” – FOTO

28 sept. 2023, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei în Local

Medicamentele pentru bolnavii de cancer există, însă sunt păstrate într-un depozit, pentru că sistemul de sănătate are datorii colosale către distribuitori. Mai multe spitale care tratează bolnavii de cancer au amânat tratamentul pe motiv că nu ar mai fi medicamente pentru chimioterapie

Cezar Irimia, președintele Federației Asociației Bolnavilor de Cancer din România, afirmă faptul că în sistemul medical a apărut o criză, iar o serie de greșeli afectează nu numai activitatea medicală, ci și viața pacienților care urmează un tratament pentru diferite forme de cancer. Ministerul Sănătății a abandonat bolnavii de cancer.

„Medicamentele există în țară, dar nu sunt bani, iar distribuitorii nu mai vor să ducă medicamentele respective în spitale sau în farmacii, într-un circuit deschis, deoarece farmaciile, spitalele, până la urmă, sistemul de sănătate are datorii foarte mari către distribuitori, cu toate că până la urmă vorbim despre medicamentele din programele naționale care sunt gratuite. Deci, până când distribuitorii nu-și vor primii bani restanți, nu vor distribui medicamentele pe care le au în depozite”, a declarat Cezar Irimia.

Bolnavii de cancer sunt cei care au cel mai mult de suferit

poză cu medicamente

Mai multe spitale care tratează bolnavii de cancer au amânat tratamentul pe motiv că în spital nu ar mai fi medicamente pentru chimioterapie

Se pare că nimeni nu răspunde pentru problemele din sistemul sanitar și pentru aceste medicamente care sunt vitale pentru bolnavii cronici. Ministerul Sănătății a lăsat sarcina în baza Ministerului de Finanțe. Astfel, 188 de mii de pacienți ce sunt dependenți de chimioterapie nu reprezintă un subiect care să intereseze pe cineva, cu atât mai puțin pe cei de la conducere.

„Cam asta este situația, este tragică, nesimțiții tac, se ascund și mai și renunță la banii din PNRR, pentru construcția de spitale. Deci cam aceștia sunt cei care ne conduc în momentul de față, nu le pasă de români în general, nu numai de pacienți. CNAS aștepta aprobarea din ședința de guvern, pentru a intra în banii din trimestrul patru.

Ce se poate cheltui în trei zile, să achite datoriile, să facă aprovizionare de medicamente. În afară de a achita datoriile, mare lucru nu se poate face, medicamente tot nu vom avea, vom intra în trimestrul patru, poate ne vor aduce medicamente, dar pe data de 1 decembrie iar vom rămâne fără bani. Situația este tragică. Ministerul Sănătății ne-a dat pe mâna Ministerului de Finanțe, iar în momentul de față stăm la mila acestuia. În tratament, anul trecut, au fost, la nivel național, raportat de CNAS, 188 de mii de pacienți cu diferite forme de cancer. Anul acesta, procentul este mult mai mare”, susține Cezar Irimia, președintele Federației Asociației Bolnavilor de Cancer din România.

Zece medicamente pentru bolnavii de cancer lipsesc

 poză cu o secție de Oncologie

Ministerul Sănătății a abandonat bolnavii de cancer

Lipsesc aproximativ zece medicamente. Sunt șase medicamente care tratează afecțiuni hematologice esențiale schemelor de tratament, ce sunt ieftine. La acestea se mai adaugă încă patru medicamente lipsă, pentru tumorile solide.

„Cel care este vinovat de acest lucru este numai Ministerul Sănătății, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt bolnavii. În momentul de față, murim pe capete, dacă în patologia oncologică statistica europeană spunea că în fiecare zi mor 153 de pacienți cu diferite forme de cancer, noi am estimat că, până la sfârșitul lunii, cifra se va dubla, din păcate. De două luni li se amână tratamentele în spitale și pe circuit deschis. Problema mai mare este că nu pot fi cumpărate, dar nici măcar nu pot fi înlocuite. Legislația din România nu permite cumpărarea medicamentelor care sunt decontate integral pe programe naționale. Nici măcar o farmacie nu ți le aduce contracost, pentru că încalcă legislația”, declară Cezar Irimia.

Cea mai mare afecțiune, în momentul de față, este lipsa medicamentelor. Bolnavii de cancer nu se tratează, nu au medicamente.

„Bolnavii, în momentul de față, nu se tratează, nu iau niciun medicament, unii vor seca, pradă escrocilor, din disperare, alții renunță la viață. În toată lumea este o creștere a noilor cazuri de cancer, doar că diferența între toată lumea și România este că noi nu avem programe de screening și depistăm cancerul în fază tardivă, când șansele scad, iar costurile de tratament cresc.

Aici, tot Ministerul Sănătății este de vină pentru că nu a implementat planul național de cancer, care ar fi permis, de la 1 iulie, demararea unor programe de screening în oncologie, cel puțin pe formele de cancer cu incidența cea mai mare. În spitalele noastre nu se fac testări genetice și moleculare gratuite pentru a i se aplica pacientului o terapie personalizată, o terapie țintită. Adică un pacient, conform investigațiilor, răspunde la chimioterapia simplă și un alt pacient răspunde doar la imunoterapie, dacă s-ar avea în vedere acest aspect, din bugetul oncologiei s-ar economisi un procent de 30 la sută. Să faci o terapie țintită înseamnă să-i dai o șansă în plus pacientului respectiv”, subliniază Cezar Irimia, președintele Federației Asociației Bolnavilor de Cancer din România, în legătură cu medicamentele pentru bolnavii de cancer.

Comentarii
  • Ministrul sanatatii si ministrul muncii fac totul pentru a contribui la acoperirea „gaurei” din buget. Cu cat pleaca mai multi pacienti intr-un „loc cu verdeata” cu atat se fac economii la bugetul CAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024