Medicamente pentru rinichi inflamat – Cum se manifestă durerea renală

de: BZI.ro
13:21, 26 iun. 2024

Durerea de rinichi poate fi ușor confundată cu cea de spate. Pentru a o diferenția, trebuie avut în vedere faptul că durerea de rinichi este mai profunda si se simte în părțile laterale sau în mijloc, până la partea superioară a spatelui, cel mai adesea sub coaste, la dreapta sau la stânga coloanei vertebrale, spre deosebire de durerea de spate care se simte în zona inferioară, la lombar.

Medicamente pentru rinichi inflamat

Tratamentul pentru rinichi este dat, de către medicul specialist, în funcție de afecțiune. Pentru a o identifica, medicul va face o serie de analize, printre care: analize de sânge, de urină și teste imagistice.

Tratamentele pot fi: analgezice, antibiotice, naturiste, până la operație sau dializă.

Tratamentele analgezice se prescriu de obicei pentru pacienții cu infecții renale și pietre la rinichi. Infecțiile tractului urinar și pielonefrita necesită tratarea cu antibiotice.

Medicamentele care pot fi prescrise de medic sunt: antibiotice pentru tratarea pielonefritei sau a altor infecții ale rinichilor, anticoagulante sau medicamente pentru prevenirea cheagurilor de sânge (prescrise pentru afecțiuni precum tromboza venoasă renală), medicamente țintite împotriva afecțiunilor oncologice (au rolul de a stopa creșterea tumorii), medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale (pentru a persoanele cu boala polichistică renală), medicamente pentru reglarea nivelului colesterolului (pentru tratarea bolii renale ateroembolice).

Tratamentele naturiste sunt folosite, de obicei, pentru ameliorarea durerii, neexistând studii care să demonstreze că acestea ar putea vindeca bolile renale. Ceaiurile pentru hidratare (ceai de păpădie, ceai de codițe de cireșe, ceai de pătrunjel, apă cu lămâie) sunt recomandate pentru infecțiile urinare sau a pietrelor la rinichi.

Operația este recomandată în cazul unor complicații precum acoperirii complete a unui ureter. Dializa este recomandată pentru persoanele care suferă de afecțiuni renale pentru a elimina apa, toxinele și reziduurile din sânge, în cazul unor rinichi care nu mai funcționează normal.

Care sunt simptomele afecțiunilor renale

Cauzele comune ale durerii de rinichi le reprezintă în principal infecțiile tractului urinar, infecțiile renale și pietrele la rinichi.

Simptomele care însoțesc durerea de rinichi sunt: durere în abdomenul inferior, durere în zona inghinală, greață și vărsături, urină tulbure, sânge în urină, gust metalic în gură, urină urât mirositoare, nevoie de a urina frecvent, febră, frisoane, urinare dureroasă, apariția de material solid (pietre la rinichi) în urină, diaree, oboseală persistentă.

Posibilele cauze care duc la durerea de rinichi sunt: pietrele la rinichi, infecția urinară, pielonefrita, boală renală polichistă, traume sau cancer renal.

Durerea de rinichi poate fi prevenită prin luarea unor măsuri de evitare a infecțiilor tractului urinar, precum: consumul de lichide, în special apa, cel puțin 2 litri pe zi, evitarea administrării în doze mari și pe perioade lungi a antiinflamatoarelor nesteroidiene, urinarea la nevoie (evitați amânarea urinării atunci când simțiți nevoia de a urina), golirea vezicii urinare după actul sexual, igiena locală adecvată, evitarea utilizării produselor cosmetice iritante în zona genitală, consumul moderat de sare și limitat de carne, lactate și ouă (pentru prevenirea pietrelor la rinichi), consumul de alimente bogate în oxalați (precum sfecla, nuci, spanac), protejarea organismului de frig și umiditate, păstrarea unui stil de viață activ, reducerea stresului, evitarea consumului de alcool.

Numai medicul specialist poate prescrie medicamente pentru rinichi inflamat care trebuie administrate numai în urma consultului și, implicit, prescrierea medicamentației corespunzătoare pacientului, în funcție de vârstă și gravitate.