Medicamente care pot ucide! Ce substanțe sunt periculoase

de: BZI.ro
13:41, 18 iul. 2024

Medicamentele care pot ucide pot fi și multe medicamente pentru răceală care conțin o substanță periculoasă pentru sănătate și anume pseudoefedrina, aceasta are efecte negative asupra vaselor de sânge din creier, care pot pune viața în pericol.

Sunt peste 50 de tipuri de medicamente care pot ucide pentru că au în compoziție pseudoefedrină și care, în România, se vând fără rețetă.

Care sunt medicamentele care pot ucide

Medicamentele interzise în Occident fiindcă ucid, se găsesc la liber în farmaciile din România. Una dintre cele mai periculoase substanțe este metamizolul, care se regăsește în medicamentele calmante preferate de români.

De mulți ani, multe țări europene au interzis medicamentele care conțin această substanță din cauza faptului că poate provoca o boală fatală, numită agranulocitoză. Aceasta este o boală care este mortală și care debutează ca o infecție supraacută. Boala distruge celulele din măduva osoasă, altfel spus, tratarea durerilor de cap cu medicamente care conțin metamizol duce la distrugerea sângelui.

Nimesulid este o altă substanță care poate ucide și totuși multe medicamente sunt vândute liber în farmaciile românești. Mai grav de atât, sunt medicamente care conțin această substanță și sunt vândute și în formele sale pentru copii, cu toate că riscul este și mai mare.
Medicamentele care conțin nimesulid sunt recomandate pentru tratamentul durerii și inflamației asociate entorselor și luxațiilor, durerilor menstruale, fiind astfel printre cele mai căutate și utilizate medicamente din România, datorită efectelor sale calmante imediate.

O altă substanță care tratează astmul bronșic alergic sau cu componentă alergică, bronșită alergică și tulburări astmatice, a fost scoasă în 2006 de pe piața din Germania, din cauza efectelor secundare grave la nivelul globului ocular și al rinichilor. Pe de altă parte, în România, multe medicamente care conțin această substanță se găsesc și în ziua de azi la farmacii.

Ce este pseudoefedrina

Peudoefedrina se administează pe cale orală și este uitilizată singură sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata congestia nazală, adică nasul înfundat, care este un simptom comun în mai multe viroze și infecții respiratorii sau alergii.
Pseudoefedrina din pastilele pentru răceală determină îngustarea vaselor de sânge din nas, dar poate îngusta și vasele de sânge din alte părți ale corpului, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Medicamentele care au cea mai mare concentrație de pseudoefedrină sunt medicamentele care desfundă nasul și medicamentele pentru răceală. Un singur comprimat este considerat o doză prea mare pentru organismul nostru.

De regulă, o pastilă care poate fi cumpărată fără prescripție conține 30 de mg de pseodoefedrină, deci cu 4 comprimate se poate atinge doza zilnică. Totuși, nu puțini sunt cei care iau doze de șoc și acestea presupun câte două medicamente în același timp, de câteva ori pe zi. Acest lucru poate deveni periculos mai ales cu cei care au anumite boli cronice, cum ar fi cele de inimă.
Așadar, este bine să se acorde o atenție deosebită în privința medicamentelor care pot ucide și se recomandă citirea prospectului înainte de a consuma orice alt medicament.