Medicamente care pot cauza psoriazis. Ce trebuie sa stii
Medicamente care pot cauza psoriazis. Știați asta? Psoriazisul este uneori rezultatul efectului unui medicament.
În numărul său din octombrie, revista „Prescrire” din Franta face bilanțul psoriazisului, care afectează una din trei persoane. Dezvăluirea arata că, uneori, poate fi rezultatul luării anumitor medicamente.
Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii. Este cauzată de o reînnoire accelerată a celulelor pielii. Concret, acest lucru provoacă pete roșii pe care sunt solzi albi și uscați. Acestea fiind spuse, poate lua forme mai agresive, chiar dacă este rar.
Cauzele psoriazisului rămân puțin cunoscute, pot fi generate de o moștenire genetică, o problemă imunologică sau chiar infecțioasă.
Dar unele medicamente pot fi, de asemenea, cauza. Revista „Prescrire” vorbeste despre medicamentele împotriva hipertensiunii arteriale, litiul, anti-infecțioase, cum ar fi antimalariene sau interferoni.
Medicamente care pot cauza psoriazis. Tratamentele imunosupresoare, antitumorale sau bupropione pot provoca, de asemenea, psoriazis.
Se subliniază că acest tip de psoriazis medicamentos este greu de tratat. Singura modalitate de a vedea o îmbunătățire este oprirea medicamentului, dar efectele durează uneori mult timp pentru a se disipa pe piele.
Cum afecteaza calitatea vietii?
Pentru unii oameni, psoriazisul este doar o bataie de cap, ceva deranjant insa care nu ii afecteaza intr-o mare masura. Altii descopera ca psoriazisul le afecteaza fiecare aspect al vietii de zi cu zi. Caracterul imprevizibil al afectiunii poate fi motivul, dar si faptul ca este o boala cronica ce se prelungeste pe tot parcursul vietii. Unele persoane au eruptii saptamanal sau lunar, altii doar ocazionale.
Atunci cand erupe psoriazisul, aceasta poate provoca durere si mancarime severa. Uneori, pielea crapa si sangereaza. Unele eruptii necesita vizite suplimentare la dermatolog pentru tratament. Durerile duc frecvent la lipsa de somn, ceea ce afecteaza persoana si in alte aspecte ale vietii, cum ar fi in performarea sarcinilor de serviciu ori scolare. Mai mult, eruptiile repetitive pot duce la depresii sau sentimente de disperare, tristete, furie, jena, stima de sine scazuta.
Conform psoriasis.org, o serie de studii au descoperit un risc crescut de anumite tipuri de cancer la pacientii cu psoriazis, cum ar fi o forma de cancer de piele cunoscut sub numele de carcinom cu celule scuamoase si limfom. In unele cazuri, aceste tipuri de cancer au fost asociate cu tratamentele specifice psoriazisul, care suprima sistemul imunitar.
Nu in ultimul rand, cei care se confrunta cu psoriazisul sau cu artrita psoriazica sunt predispusi sa dezvolte alte afectiuni, precum: diabet, boli cardiovasculare, obezitate sau atac cerebral.