Medic primar ATI, despre răspândirea pacienților COVID în toate secțiile de reanimare: „Această politică va distruge sistemul medical”
Un medic ATI de la Spitalul Floreasca din Capitală, dr. Radu Ţincu, crede că răspândirea pacienților COVID în toate secțiile de reanimare este o soluție catastrofală, deoarece în acest mod se pot contamina aproape toţi medicii și pacienții.
„Din punctul meu de vedere, în câteva zile se va depăși capacitatea de 1.040 de paturi destinate pacienților COVID-19. Văd că se vehiculează în spațiul public ideea distribuției pacienților cu coronavirus în celelalte spitale, văd că se pregătește o capacitate de 10% din fiecare spital pentru pacienții cu coronavirus.
Consider că această politică va distruge sistemul medical printr-o contaminare masivă a spitalelor. Cred că, dimpotrivă, pacienții infectați ar trebui să fie cantonați în aceeași unitate sanitară, să nu fie distribuiți prin toate spitalele țării, astfel încât să ne asigurăm că sistemul medical nu va fi contaminat în curs de câteva săptămâni.”, a spus medicul primar ATI.
Medicul primar ATI, Radu Țincu: „O îmbolnăvire a cadrelor medicale va agrava și mai mult criza sanitară”
Dr. Radu Țincu este de părere că ceea ce se dorește, și anume o capacitate de 10% din fiecare spital pentru pacienții cu coronavirus, va duce la afectarea personalului medical, în așa fel încât va fi scos din funcțiune. Acest lucru este extrem de grav, mai ales în cazul în care sistemul medical nu are personal suficient.
„O astfel de contaminare va afecta personalul medical și va fi scos din funcțiune, și asta într-un sistem medical fără personal suficient. O îmbolnăvire a cadrelor medicale va agrava și mai mult criza sanitară, iar în al doilea rând, acești bolnavi care vor fi răspândiți și redistribuiți în toate spitalele țării îi vor contamina și pe ceilalți pacienți”, a punctat medicul.
Medicul consideră că este nevoie să separăm cât mai mult pacienții COVID-19 de ceilalți bolnavi, care se află în spitale.
Trebuie să separăm cât putem de mult bolnavii de coronavirus de ceilalți bolnavi din alte spitale, pentru că cel mai probabil sistemul de sănătate se va contamina și se va bloca”, a adăugat el.
Medic infecționist, despre pacienţii intubaţi şi ventilaţi mecanic la ATI
Medic infecționist la Spitalul Militar din București, dr. Valeriu Gheorghiță, a transmis că trebuie evidențiată rata de mortalitate din cadrul secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă, acolo unde se ridică la 45 de procente. În acest fel, rata este similară cu a altor state mult mai dezvoltate din punct de vedere medical.
Dr. Gheorghiță face o dezvăluire tristă, menționând că un pacient din doi supraviețuiește la ATI. Acest lucru se întâmplă din cauză că nu toate persoanele sunt ventilate mecanic și intubate.
„Dacă ne uităm la rata de mortalitate, care în secţia de Terapie intensivă este în jur de 45%, ea este comparabilă cu ce se întâmplă în ţări mult mai dezvoltate din punct de vedere al sistemului medical. La ATI, la pacienţii intubaţi şi ventilaţi mecanic, o persoană din două nu supravieţuieşte, ţinând cont de faptul că la Terapie intensivă nu toţi pacienţii sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Sunt pacienţi care indiferent de tipul măsurilor medicale care li se oferă intră pe o pantă ireversibilă din punct de vedere al cursului bolii”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, medic infecționist la Spitalul Militar din Capitală, vineri, 16 octombrie 2020.