Maternitatea „Cuza Vodă” Iași a fost dotată cu un aparat indispensabil în tratarea prematurilor cu probleme de retinopatie! Dr. Anca Bivoleanu: „Viața nu are valoare, trebuie investit oricât de mult în ea” – FOTO

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 18 mai 2023

Organizația „Salvați Copiii” România a dotat Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași cu un laser în valoare de aproximativ 28.000 de euro. Acesta este indispensabil în tratarea prematurilor cu probleme de retinopatie. Retinopatia de prematuritate este principala cauză de orbire la copii

În anul 2022, din totalul de 5.513 copii născuți la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași, 575 au fost născuți prematur. Aproximativ 50 la sută dintre copiii care se nasc prematur, la o vârstă gestațională mai mică sau egală cu 31 de săptămâni, vor dezvolta, în evoluție, o formă de retinopatie de gravitate diferită. Dintre aceștia, aproximativ 5 la sută ajung să facă o formă gravă de retinopatie a prematurității, cu evoluție naturală spre dezlipire de retină și deteriorare a vederii.

Maternitatea „Cuza Vodă” a primit un laser pentru tratarea prematurilor cu probleme de retinopatie

Acest laser este indispensabil în tratarea prematurilor cu probleme de retinopatie.  Retinopatia de prematuritate este principala cauză de orbire la copil

Vârsta gestațională, greutatea mică la naștere și expunerea la oxigen pe o durată îndelungată și cu concentrație ridicată sunt câteva condiții care favorizează apariția retinopatiei la copii. Timp de aproape un an, în Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași nu a existat niciun laser cu care trateze prematurii cu probleme de retinopatie.

„Ceea ce este cunoscut drept laser este, de fapt, un ansamblu format din mai multe echipamente care concură la tratarea copilului cu retinopatie de prematuritate. Componentele acestui ansamblu pot fi folosite și la examinarea copiilor cu retinopatie a prematurității care este, de fapt, activitatea esențială a noastră aici, în cadrul Secției de Neonatologie. Copiii prematuri sunt urmăriți cu regularitate, începând de la aproximativ o lună de viață, pentru depistarea retinopatiei prematurității, pentru urmărirea evoluției ei, eventual pentru tratare, în cazul în care este necesar.

Acest aparat este esențial pentru urmărirea cazurilor de retinopatie a prematurității. În cazurile grave, în lipsa tratamentului, în doar trei zile se produce dezlipirea de retină, iar pacientul orbește. Am stat cam un an de zile fără acest aparat. Nu au existat cazurile noastre, dar la noi ajung și cazuri din alte centre din zonă, iar acestea au fost redirecționate către alte centre”, a declarat dr. Narcis Berlea, medic primar oftalmolog la Maternitatea „Cuza Vodă” Iași.

În anul 2022, din totalul de 5.513 de copii născuți la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași, 575 au fost născuți prematur

Dr. Anca Bivoleanu: „Avem un număr constant de mame minore, ceea ce este însoțit, din păcate, și de nașteri premature”

Aproximativ 50 la sută dintre copiii care se nasc prematur, la o vârstă gestațională mai mică sau egală cu 31 de săptămâni, vor dezvolta, în evoluție, o formă de retinopatie de gravitate diferită

Dr. Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al Maternității „Cuza Vodă” Iași, a explicat că, în regiunea Moldovei, prematuritatea este mai ridicată decât în restul țării. În anul 2022, din totalul de nou-născuți, 13,1 la sută s-au născut prematur.

„Regiunea Moldovei este o zonă cu un nivel socioeconomic mai scăzut, nu numai socioeconomic, ci și educațional, avem un număr constant de mame minore, ceea ce este însoțit, din păcate, și de nașteri premature. Indicele de prematuritate, în ciuda tuturor măsurilor luate, se menține undeva între 10 și 13 la sută. Anul trecut a fost 13,1 la sută. În sudul țării este undeva între 7-8 la sută, în vest e 7 la sută, iar media europeană este între 3 și 4 la sută.

Asta reprezintă o adevărată problemă, deoarece prematuritatea este o povară nu numai pentru familie, ci și pentru sistemul medical și pentru societate. Sunt foști prematuri care s-au dovedit niște genii. Viața nu are valoare, trebuie investit oricât de mult în ea, dar, într-adevăr, avem nevoie de dispozitive medicale noi, pentru că de la an la an apar tratamente noi, apar dispozitive noi” , a declarat dr. Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al Maternității „Cuza Vodă” Iași.

Dr. Eduard Crauciuc: „Nașterea prematură implică multe probleme, inclusiv din punct de vedere financiar”

Aproximativ 5 la sută din copiii prematuri ajung să facă o formă gravă de retinopatie a prematurității, cu evoluție naturală spre dezlipire de retină și deteriorarea vederii

Dr. Eduard Crauciuc, medic primar obstetrică – ginecologie, a explicat că bebelușii născuți prematur au nevoie de îngriji speciale, iar acestea încarcă, din punct de vedere financiar, serviciile de neonatologie din spitale.

„Din punct de vedere medical, cauzele nașterii premature sunt multiple, iar o parte dintre ele nu sunt foarte bine definite. În afară de cele care sunt extrem de vizibile, cum ar fi ruptura prematură de membrane, produsă în urma unor traumatisme, accidente de circulație, căderi pe scări și așa mai departe, în rest, etiopatogenia nașterii premature este încă o problemă pe care trebuie să o punem la punct.

Avem, în general, o mulțime de factori favorizanți pentru nașterea prematură, dar factorii determinanți, în afară de cei traumatici, sunt foarte puțini puși bine în evidență. Problema mare a nașterii premature nu este numai etiopatogenia, problema este că în urma unei nașteri premature, de sub 37 de săptămâni, se nasc niște copilași prematuri, care necesită îngrijiri speciale și prezintă riscuri, ceea ce încarcă, din punct de vedere financiar, serviciile de neonatologie din spitale.

Copilașii care se nasc la 30 de săptămâni, cu o greutate de aproximativ 1.000 de grame, trebuie să ajungă la 2.500 de grame, greutate minimă admisă pentru externare în România. Aceștia vor sta în spital și vor fi îngrijiți de medicii neonatologi, ceea ce implică efort și cheltuieli foarte mari. În acest sens, la nivel mondial, nașterea prematură implică multe probleme, inclusiv din punct de vedere financiar, sunt necesare medicamente din categorii speciale și echipamente speciale. Statistic nu s-a remarcat că ar fi un procent mai mare al nașterii premature la gravidele sub 18 ani. Mai curând, vârsta înaintată, peste 35 de ani, favorizează nașterea prematură”, a declarat dr. Eduard Crauciuc.