Materie nouă în școlile din toată țară. Ce vor studia elevii?

de: Elena Nicoleta BUJOR
11:20, 07 oct. 2024

Răzvan Ioan Dincă, președintele Societății Române de Radiodifuziune, propune introducerea unei noi materii în școlile din România: studiul obligatoriu al unui instrument muzical.

O nouă materie obligatorie în școli. Iată ce vor studia elevii

Pe lângă disciplinele deja existente precum religia, educația fizică, desenul sau educația civică, Răzvan Ioan Dincă consideră că elevii ar trebui să învețe să cânte la un instrument muzical. El subliniază importanța familiarizării copiilor cu muzica încă din primii ani de școală, considerând că aceasta poate influența pozitiv dezvoltarea societății.

„Dacă s-ar putea, aș pune în Constituția României obligativitatea ca fiecare cetățean să studieze un instrument muzical încă din faza de fragedă școală, deoarece dacă îi dai unui copil – chiar aflat în afara Bucureștiului, undeva departe, la munte – fluierul specific românesc, el emite 7 note.El poate să învețe și mai ales cu instrumentele digitale, la ora actuală, să se familiarizeze cu cititul notelor și cu ascultatul muzicii. Hai să învățăm toți să ascultăm muzică și cred că va arăta altfel societatea.”, a spus Răzvan Ioan Dincă.

Alte materii noi propuse pentru școli

Totodată, elevii ar putea studia și o altă disciplină nouă, menită să promoveze valorile și normele legate de bunăstarea animalelor. Această materie, denumită „Ora cu și pentru animale”, a fost deja implementată în câteva școli din județul Ilfov. Temele predate includ drepturile animalelor, îngrijirea acestora, și importanța sănătății și protecției lor.

Acest proiect este dezvoltat de Inspectoratul Școlar Județean Ilfov împreună cu specialiști în protecția animalelor și medici veterinari. După ce va fi testat timp de un an în Ilfov, Ministerul Educației va evalua posibilitatea extinderii sale la nivel național.

„Începem să ne aliniem standardelor internaţionale. A fost o muncă enormă, pentru că la noi în ţară nu există aşa ceva. Mereu am spus-o: totul pleacă de la educaţie, iar copilul bun şi empatic de azi este adultul responsabil de mâine.”, a declarat preşedintele CJ Ilfov, Hubert Thuma.

Educația rutieră devine obligatorie

Din acest an școlar, toate cadrele didactice au obligația să predea educație rutieră în învățământul primar, gimnazial și liceal. Ministerul Educației a publicat trei ghiduri pentru a sprijini profesorii, fie că sunt diriginți sau nu, în predarea acestui subiect. Scopul este de a spori siguranța rutieră a copiilor printr-o educație corespunzătoare.

,,Ghidurile de educație rutieră destinate cadrelor didactice din învățământul primar, secundar inferior și secundar superior au rolul de a stimula și sprijini profesorii în implementarea obligației legale de educație rutieră. Această obligație legală nu se adresează exclusiv diriginților. Încurajăm toate cadrele didactice să se implice activ în această componentă educativă, dat fiind rolul extrem de important pe care îl au profesorii în creșterea gradului de siguranță rutieră a copiilor.“, transmit reprezentanții Ministerului Educației prin intermediul ghidului.