Măsurile luate de Primăria Iași pentru a-i salva de la faliment pe micii comercianți. Criza COVID-19 a afectat mare parte din agenții economici din piețele agroalimentare și bazar

de: Vlad Alexa
04:00, 27 mai 2020

Majoritatea agenților economici din Iași au întâmpinat dificultăți majore în această perioadă de criză cauzată de virusul COVID-19. Pentru a-i salva pe micii comercianți de la faliment, Primăria Iași a decis să reducă cu 50 la sută tarifele și chiriile plătite de aceștia în cazul spațiilor închiriate de la municipalitatea ieșeană. Cei mai afectați de pandemie au fost micii comercianți din bazar și cei din piețele agroalimentare administrate de Ecopiața, aceștia fiind nevoiți să-și închidă complet activitatea pe perioada Stării de urgență și au revenit treptat la activitate odată cu trecerea la Starea de alertă

Criza COVID-19 a afectat mare parte dintre agenții economici din Iași, unii dintre aceștia fiind chiar amenințați de faliment dacă nu se redresează repede. Poate cei mai afectați de măsurile luate în perioada pandemiei sunt micii comercianți care funcționează în spațiile închiriate de la Primăria Iași și care vând produse nealimentare. Este vorba despre cei care funcționează în spațiile comerciale administrate de Ecopiața SA în piețele agroalimentare, în bazar, târgul de cherestea, târgul de mașini din Iași și așa mai departe. Pentru a salva micii agenți economici de la faliment, în contextul pandemiei COVID-19, care generează efecte negative în domeniul economic, Primăria Iași a elaborat un proiect de hotărâre care are drept scop reducerea cu 50 la sută a chiriilor datorate de către operatorii economici sau persoanele fizice care au contracte cu SC EcoPiața SA.

„Documentația care a stat la baza inițiativei stipulează că, începând cu data de 1 aprilie 2020, se poate acorda o reducere de 50 la sută din cuantumul tarifului de folosință datorat de operatorii economici sau persoanele fizice care dețin contract de folosință asupra unui spațiu, teren, stand la bazar sau tarabă, încheiat cu SC EcoPiața SA și a căror activitate a fost suspendată prin acte normative. De asemenea, în urma unui amendament depus și aprobat în Consiliul Local, reducerea de 50 la sută se aplică și agenților economici a căror cifră de afaceri a înregistrat o scădere mai mare de 50 la sută”, au precizat reprezentanții Primăriei Iași.

Măsura vine în ajutorul comercianților care și-au văzut activitatea afectată în urma aplicării Ordonanței Militare din 21 martie 2020, care prevedea suspendarea temporară a activităților de comercializare a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare, farmaceutice și a serviciilor de curățenie.

S-a reluat activitatea în toate spațiile comerciale administrate de Ecopiața SA

O bună perioadă de timp, bazarul și târgul de cherestea din Iași au fost închise, agenții economici din aceste spații putând vinde doar pe bază de comenzi telefonice sau online. Începând cu data de 16.05.2020, după încetarea Stării de urgență și intrarea în Starea de alertă, s-a reluat programul normal la Bazar, Târgul de Cherestea și Târgul Auto din Iași cu respectarea măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2. Purtarea măștilor și distanța socială au rămas obligatorii în aceste locații, iar în piețele agroalimentare din Iași sunt lipite afișe prin care ieșenii sunt informați că în perimetrul îngrădit al pieței pot pătrunde simultan maximum 100 de persoane pe lângă comercianți.

În momentul de față, măsurile instituite în piețele agroalimentare din Iași în perioada Stării de urgență au rămas valabile și pe perioada Stării de alertă. Odată cu apariția produselor de sezon, ieșenii au invadat piețele agroalimentare din oraș. Pentru a preveni raspândirea coronavirus, autoritățile locale iau măsuri stricte în cazul comercianților care expun mărfurile în afara spațiilor special amenajate și îi sancționează pe toți cei care nu respectă regulile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. Astfel, cei care expun în afara spațiului de funcționare lăzile cu fructe și legume sau alte produse alimentare și nealimentare pentru vânzare, sunt sancționați de patrulele de polițiști locali care supraveghează activitățile din zona piețelor.

„Polițiștii locali au întreprins acțiuni pentru combaterea faptelor antisociale, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, precum și pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-COV-2. Acțiunile s-au desfășurat, în mod deosebit, în zona piețelor agroalimentare unde s-au produs aglomerări de persoane și vehicule”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Iași.

În momentul de față, doar activitatea Talciocului din Iași a rămas închisă.