Măsuri speciale pentru sprijinirea sectorului agroalimentar

de: Vlad Alexa
04:00, 30 mart. 2020

Agenția pentru Dezvoltare Regioanală Nord-Est anunță faptul că, în contextul pandemiei de coronavirus, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene arată reziliență și continuă să ofere alimente sigure și de înaltă calitate. Fermierii și producătorii se confruntă însă cu dificultăți și cu o presiune crescândă. Asigurarea securității alimentare și a unui lanț eficace de aprovizionare cu alimente pe întregul continent rămâne una dintre priorități.

„Comisia continuă să monitorizeze îndeaproape toate piețele agricole și comerțul cu produse alimentare, observatoarele UE ale piețelor fiind actualizate regulat. În cadrul reuniunii prin videoconferința din 26 martie, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, le-a prezentat miniștrilor agriculturii din UE o perspectivă de ansamblu asupra situației”, au precizat oficialii ADR Nord-Est.

Prelungiri la depunerea cererilor de plată

De la inceputul crizei, au fost adoptate măsuri pentru sprijinirea sectorului agroalimentar. Printre acestea, prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată: Noul termen-limită pentru depunerea cererilor va fi acum 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, beneficiarii având astfel mai multă flexibilitate în ceea ce privește completarea cererilor, în aceste vremuri dificile.

De asemenea, se acordă ajutoare de stat mai mari. În temeiul nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100.000 euro per fermă, iar societățile de prelucrare și de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800 000 euro. Aceste cuantumuri pot fi completate de ajutoare de minimis, un tip de sprijin național specific sectorului agricol. Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20.000 EUR.