Prima pagină » Eveniment-Social » Măsuri privind igienizarea terenurilor arabile, luate de ISU Iași
Măsuri privind igienizarea terenurilor arabile, luate de ISU Iași

Măsuri privind igienizarea terenurilor arabile, luate de ISU Iași

08 iul. 2020, 16:46,
Elena Nicoleta BUJOR în Eveniment-Social

Statistica incendiilor din ultimii ani arată că, în perioada februarie-iulie, în România, se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor arabile de vegetaţia uscată.

Măsuri privind igienizarea terenurilor arabile

În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari.

„Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi, face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

  • interzicerea utilizării focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
  • interzicerea utilizării focului deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
  • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
  • utilizarea locurilor special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă;
  • supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia.”, potrivit unui comunicat transmis de ISU Iași.

Cum se face arderea miriștii

În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

  •  condiţii meteorologice fără vânt;
  •  parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 hectare, prin fâşii arate;
  •  izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  •  desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  •  asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  •  asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 hectare a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  •  asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire, mai precizează sursa menționată.

Incendii de vegetație în județul Iași

La începutul lunii aprilie, pompierii militari ieșeni au fost extrem de aglomerați. În doar câteva zile, zeci de hectare de vegetație au luat foc în zona mai multor localități din județ. Miriștile au ajuns să ardă tot mai mult în zona Iașului.

Un adevărat dezastru s-a petrecut în luna aprilie în județul Iași. Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași „Mihail Grigore Sturdza” au fost solicitați în mai multe localități ieșene pentru a interveni la stingerea unor incendii de vegetație uscată care au mistuit hectare întregi de teren. O parte a acestor incendii au avut loc în zona municipiului Pașcani, unde pompierii au fost nevoiți să intervină pentru a limita proporțiile dezastrului.

„Detașamentul 2 de Pompieri Iași a intervenit în comuna Ciurea, localitatea Dumbrava, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. A ars aproximativ un hectar, cauza probabilă de producere a incendiului fiind focul deschis în spații deschise. Detașamentul 2 de Pompieri Iași a intervenit în comuna Tomești, localitatea Chicerea, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. Au ars aproximativ 1.000 metri pătrați de vegetație uscată.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise. Detașamentul 2 de Pompieri Iași a intervenit în municipiul Iași, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise”, menționau reprezentanții municipalității ieșene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`