Măsuri obligatorii pe timp de caniculă pentru ieșenii care dețin animale. Cei prinși pe picior greșit riscă amenzi drastice

de: Redacția BZI
02:00, 06 iul. 2022

Ieșenii trebuie să respecte o serie de măsuri obligatorii pe timp de caniculă, dacă dețin animale, altfel riscă să fie sancționați. În ultimii ani, a crescut numărul animalelor de companie din Iași

Ieșenii care au animale de companie sau cresc animale în fermele din mediul rural trebuie să respecte o serie de măsuri pe timp de caniculă, altfel riscă să fie sancționați de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Astfel, în cazul în care animalele de companie sunt ținute afară, proprietarii lor trebuie să asigure o sursă de apă potabilă și un adăpost corespunzător împotriva razelor solare. Specialiștii mai spun că o atenție sporită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiații și temperaturi ridicate.

De asemenea, fermierii și proprietarii de animale trebuie să asigure un adăpost corespunzător pentru animale, să verifice funcționalitatea echipamentelor de adăpare și a sistemelor de ventilație. Toți deținătorii de animale au obligația legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstarea animalelor.

DSVSA verifică dacă măsurile obligatorii pentru ieșeni sunt respectate

În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în intervalul orar 12:00–18:00, dacă temperatura la umbră depășește 25 de grade Celsius.

„Proprietarii și deținătorii de animale au obligația de respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic. La orice modificare a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale a acestora, deținătorul are obligația, ca pe lângă măsurile de mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a transmis către primăriile din județ măsurile ce se impun pentru a ține la adăpost animalele de temperaturile excesive din această perioadă. În cazul în care nu sunt respectate, medicii sanitar-veterinari aplică sancțiuni drastice.

Primarii au fost informați de DSVSA cu privire la măsurile pe timp de caniculă

De asemenea, se recomandă amenajarea de umbrare sau asigurarea spațiilor de odihnă ale animalelor în preajma arborilor pentru a le proteja de acțiunea directă a razelor soarelui, oferirea unor surse suplimentare de adăpare și vaccinarea animalelor contra antraxului. Autoritățile locale trebuie să informeze proprietarii animalelor că este necesar să sesizeze orice suspiciune de boală ale animalelor către medicul veterinar, să le izoleze pe cele bolnave, iar în caz de moarte să anunțe imediat medicul veterinar din localitate. Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că a crescut numărul cazurilor de pestă porcină africană la mistreți, în ultimele 3 luni. Efectivele de porci mistreți s-au redus drastic în ultimii 3 ani, după ce pesta porcină africană a distrus populația de mistreți. Medicii sanitar-veterinari din Iași au închis cele 13 focare de pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile localnicilor din orașul Podu Iloaiei, comuna Țigănași, satul Stejari, satele Zagavia și Scobinți, comuna Scobinți, satul Maxut, comuna Deleni, dar și în satul Todirel, din comuna Bârnova.

Chiar dacă în județul Iași nu mai este niciun caz de PPA la porcii domestici, numărul de porci mistreți care se îmbolnăvesc este în creștere. Ieșenii care dețin animale de companie trebuie să aplice măsurile obligatorii pe timp de caniculă, mai ales că în ultimii ani a crescut numărul animalelor de companie.