Măsuri de economisire a energiei în Spania. Amenzi pentru folosirea aerului condiţionat la temperaturi sub 27 de grade

de: BZI.ro
16:18, 10 aug. 2022

Două dintre măsurile de economisire a energiei adoptate în Spania presupun ca aerul condiționat să nu fie setat la o temperatură mai mică de 27 de grade în spaţiile publice, iar lumina vitrinelor din magazine va trebui stinsă noaptea.

Aceste măsuri vor intra în vigoare de miercuri, 10 august, pentru a îndeplini obiectivele de economisire a energiei stabilite în Uniunea Europeană.

Măsura va fi obligatorie în clădirile publice, magazine, teatre, cinematografe, locuri de agrement, staţii de tren, aeroporturi

Spania acordă amenzi dacă aerul condiţionat este setat la temperaturi sub 27 de grade

Aerul condiţionat în Spania nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de grade vara şi 19 grade iarna, altfel consumatorii publici riscă amenzi, a anunţat vicepreşedintele şi ministru al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera.

Măsura va fi obligatorie în clădirile publice, magazine, teatre, cinematografe, locuri de agrement, staţii de tren, aeroporturi, dar nu şi în cadrul colegiilor şi universităţilor, în centre de zi, centre sanitare sau săli de sport şi nici în camerele de hotel, fiind spaţii private.

Cu toate acestea, măsură ce vizează oprirea la ora 22:00 a iluminatului vitrinelor şi edificiilor publice neocupate, cu excepţia iluminatului monumentelor, este pusă totuşi la îndoială de unii, care avertizează că astfel se va reduce siguranţa pe străzi, vor fi aduse prejudicii comerţului şi nu în cele din urmă, Spania va fi unică ţară care va aplica o astfel de măsură.

Şi totuşi Guvernul de coaliţie apără aceste măsuri puse în aplicare în baza unui decret, care necesită o validare ulterioară a Parlamentului şi pe care le resping în principal regiunile guvernate de conservatorul Partid Popular, principala formaţiune de opoziţie în Parlamentul spaniol.

În acest sens, regiunea Madrid a anunţat că va reclama la Tribunalul Constituţional aceste măsuri, care fac parte din angajamentul faţă de Bruxelles de a reduce cu 7% consumul de gaze, în faţa temerilor că Rusia va opri la iarnă furnizarea şi preţurile vor urca şi mai mult în contextul războiului din Ucraina.

Regiunea Madrid a anunţat că va reclama la Tribunalul Constituţional aceste măsuri

Specialiștii preconizează proteste de amploare în Germania

În cadrul unui context asemănător, precizăm oficialii din Germania consideră că vor exista proteste de amploare în ţară dacă iarna care va veni va fi una geroasă. Principala cauză pentru care mișcările sociale ar putea să aibă loc cât de curând estedatorat de criza economică și facturile uriașe la energie. Într-o emisiune TV, cancelarul Olaf Scholz anunța faptul că actuala creștere a prețurilor la energie reprezintă un butoi cu pulbure pentru societate și că guvernul pe care acesta îl conduce lucrează în acest moment la soluții pentru a remedia situația. Ministrul de Interne din Germania a mai precizat faptul că oficialii se așteaptă la proteste similare cu cele din pandemie și că va exista un curent de populism și naţionalism care va încerca să câștige electoral pe această temă.

Susanne Pickel, profesoara de politica comparată în cadrul Universităţii Duisberg-Essen consideră că inflația din Germania și prețurile tot mai ridicate la alimente dar și la energie vor afecta în special oamenii care nu au surse de venit mari. În acest fel, pătura de mijloc a societății germane, o ramură importantă şi bine conturată până acum, va fi nevoită să iasă în stradă pentru a protesta împotriva acestor lucruri.

„Pandemia, războiul şi inflaţia pun în pericol şi partea inferioară a păturii de mijloc. Dacă nu vom reuşi să o stabilizăm, temerea ei că va fi împinsă la marginea societăţii va creşte şi vom vedea mai mulţi oameni ieşind în stradă. Oamenii îşi vor însuşi cu mai multă virulenta mesajul populist de extremă dreaptă al Alternativei pentru Germania, iar soluţiile aparente ale populiştilor de extremă dreaptă ar putea schimba opţiunile de vot ale oamenilor”, a conchis Pickel.

Așadar, întregul bloc european se mobilizează pentru a căuta soluții pentru a trece cu bine iarna grea ce urmează. În această mișcare se încadrează și Spania, care deja acordă amenzi dacă aerul condiţionat este setat la temperaturi sub 27 de grade.