Măsurătorile o arată! Risc fără precedent, la Iași! Te poți îmbolnăvi de cancer, iar medicii confirmă totul: „Cu cât particulele sunt mai mici, există șanse mai mari”
Ieșenii se pot îmbolnăvi de cancer pulmonar fără să fie fumători, ci doar să pășească afară. Particulele în suspensie PM 2,5 ar duce la această situație. Au fost înregistrate depășiri la acest indicator ce arată cât de poluat este Iașul
Nu trebuie să fumezi ca să ajungi să te îmbolnăveşti de cancer pulmonar, ci doar să păşeşti afară. Ieșenii care nu sunt fumători se pot îmbolnăvi de cancer pulmonar sau alte tipuri de boli din cauza aerului poluat. Acest lucru a fost descoperit de cercetătorii britanici care au examinat date de la 400.000 de persoane nefumătoare din Marea Britanie și din două țări asiatice. Experții susțin într-o cercetare de la Institutul Francis Crick ce a fost prezentată pe 10 septembrie, la Congresul Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO) 2022 de la Paris, faptul că există o legătură între poluarea aerului şi cancerul pulmonar la persoanele nefumătoare. Aceste afecțiuni ar apărea din cauza expunerii la poluarea cu particulele PM 2,5, mult mai mici față de PM 10.
Mai mult, aerul poluat nu provoacă doar cancer la plămâni, ci și astm, boli de inimă şi demenţă. Plecând de la această cercetare, reporterii BZI au discutat cu specialiștii pentru a vedea cum se prezintă situația în Iași. Astfel, începând cu anul 2017, au fost înregistrate depășiri la cele două indicatoare care arată nivelul poluării, PM 2,5 și PM 10.
Iașul este poluat din cauza particulelor în suspensie PM 2,5
Unul dintre acestea este indicatorul PM 2,5 care se măsoară gravimetric (metoda de referinţă) doar în staţia IS-2 Decebal-Cantemir. Potrivit specialiștilor de mediu, au fost înregistrate depășiri peste media anuală.
„Valoarea limită de referinţă este media anuală de 25 micrograme pe metrul cub. Se poate vedea că a fost depăşită în 2017 şi 2018, iar în 2019 şi 2020 nu am avut capturi de date suficiente pentru întregul an”, susțin specialiștii din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași care măsoară aceste depășiri prin cele 6 stații amplasate în municipiu și în județul Iași.
Astfel, în anul 2017, media valorii anuale la PM 2,5 a fost de 28 de micrograme pe metrul cub, peste valoarea medie anuală de 25 de micrograme pe metrul cub. În anul 2018, a fost de 27 de micrograme pe metrul cub. În perioada 2019-2020, chiar dacă specialiștii APM susțin că nu au avut suficiente date pentru a preciza dacă a fost atins nivelul de poluare cu PM 2,5, media anuală aproape a fost depășită. Astfel, în anul 2019, valoarea medie anuală a fost de 22 de micrograme pe metrul cub, în 2020 fiind de 23 de micrograme pe metrul cub. În anul precedent, valoarea medie anuală a fost de 20 micrograme pe metrul cub, când vine vorba de indicatorul PM 2,5, fiind aproape de limita acceptată pentru media anuală. Poluarea din Iași s-a menținut la un nivel ridicat și în acest an.
Ieșenii se pot îmbolnăvi de boli pulmonare din cauza poluării
În ceea ce privește indicatorul PM 10 despre care specialiștii au precizat că este periculos pentru organism și care este măsurat în toate cele 6 stații amplasate în Iași, acesta se calculează valoarea limită zilnică și numărul de zile maxim acceptat pentru depășirile acestei valori. Pentru PM 10, valoarea limită zilnică este de 50 de micrograme pe metrul cub. Într-un an, limita depășirilor acestei valori pe fiecare stație este de 35 de zile pe an. Aceasta a fost depăşită în anii 2018 și 2019, în staţiile IS-1 Podu de Piatră, IS-2 Decebal-Cantemir și IS-6 Bosia Ungheni. În perioada 2020-2021, peste 35 de depășiri, cât este media anuală acceptată, au fost înregistrate în stațiile din Podu de Piatră și Bosia-Ungheni. Medicii susțin că poluarea cauzată de particulele în suspensie PM 2,5 și PM 10 poate provoca afecțiuni pulmonare.
„Din cauza poluării, în general, apar afecțiunile pulmonare. Cu cât particulele sunt foarte mici, riscurile de îmbolnăvire sunt mai mari. Noi studiem lucrul acesta, avem un coleg ce face un studiu pe această temă, dar încă nu au fost publicate datele. Cu cât particulele sunt mai mici, există șanse mari să ajungă în alveolele pulmonare și, astfel, pot apărea diverse afecțiuni. Poluarea este o chestiune serioasă, cunoscută, la nivel mondial, ca factor de risc al afecțiunilor pulmonare”, susține dr. Radu Crișan Dabija, managerul Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași.
Traficul este cel mai important factor al poluării. Potrivit specialiștilor, ieșenii se pot îmbolnăvi, dacă sunt expuși poluării.