Măsurarea tensiunii arteriale. Cum se realizează corect și care sunt valorile normale ale tensiunii?
În trecut, măsurarea tensiunii arteriale se realiza cu un stetoscop, o manșetă și o pompiță. În prezent, însă, medicina a evoluat, iar tensiunea se măsoară cu ajutorul unor aparate digitale cu senzori și display.
Pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale, este necesar să fiți așezat cu spatele sprijinit și cu picioarele neîncrucișate cu cel puțin cinci minute înainte de efectuarea testului. În cazul în care purtați mânecă lungă, trebuie să o ridicați în așa fel încât manșeta aparatului să se afle pe partea superioară a brațului. Nu vă agitați în timpul testului și încercați să vă relaxați.
Măsurarea tensiunii arteriale. Ce trebuie să faceți în timpul testului?
Pentru rezultate corecte, în timpul testului, unul din brațe trebuie să fie poziționat la nivelul inimii, iar manșeta să se afle în partea superioară. Este necesar ca brațul să fie sprijinit în această poziție pe brațul scaunului sau pe o pernuță.
Pentru a restricționa sângele să intre în braț, manșeta se umflă cu aer. Acest lucru nu este unul foarte plăcut, dar nu durează mult (câteva secunde). Treptat, presiunea este eliberată din manșetă, iar senzorul aparatului preia vibrația din artere. Pentru a identifica aceste vibrații, medicul folosește un stetoscop, mai ales dacă presiunea este măsurată manual.
Pe măsură ce sângele începe să curgă prin venele brațului, presiunea din manșetă este înregistrată în două puncte. Aceste măsurători scot la iveală tensiunea arterială totală.
Reguli de folosire a unui tensiometru electronic acasă
Dacă intenționați să vă măsurați tensiunea arterială acasă, cu ajutorul unui tensiometru electronic, este necesar să cunoașteți o serie de reguli importante.
În primul rând, este esențial să stați nemișcat în timpul măsurării tensiunii. Nu este recomandat să fumați, să beți cafea și să faceți efort cu 30 de minute înainte de test. Mai mult, cu cinci minute înainte este indicat să stați liniștit, în tăcere, pentru ca valoarea să nu fie una eronată.
Pe de altă parte, ideal este să stați cu spatele drept și sprijinit de un scaun. Picioarele trebuie să stea drepte, pe podea și este esențial să evitați poziția picior peste picior.
De asemenea, ar fi bine să vă măsurați valorile tensiunii arteriale în același moment, în fiecare zi. De pildă, dimineața și seara sunt momente prielnice pentru măsurarea tensiunii arteriale. După ce medicul v-a făcut o schimbare în planul de tratament, necesar este să vă măsurați tensiunea o dată la două săptămâni, pentru a vă asigura că totul funcționează așa cum ar trebui.
Pentru rezultate și mai precise, folosiți un tabel pentru a vă nota valorile, după multiple măsurători. În cazul în care tensiometrul pe care îl folosiți are o memorie a sa, el va stoca singurul rezultatele. Astfel, va fi mult mai simplu să i le arătați medicului curant.
În final, nu uitați că tensiunea arterială nu se măsoară peste haine. Manșeta aparatului se aplică direct pe braț, după ce v-ați suflecat mânecile.