Măsura inedită luată de o celebră zonă de schi din Italia
O celebră zonă de schi din Europa, vizitată de mii de turişti, a luat o măsură inedită. Este vorba despre zona alpină italiană Val di Pejo. Autorităţile de aici au luat decizia de interzicere a plasticului de unică folosinţă. Astfel, este prima regiune de schi din lume care interzice paharele, farfuriile sau sticlele de plastic de pe părţii.
„Este vorba de primul pas al unui program de sustenabilitate mult mai amplu”, a declarat Fabio Sacco, directorul Companiei turistice Val di Sole (din care fac parte valea), care a precizat că se doreşte transformarea acestui resort turistic în „cea mai sustenabila zona din arcul alpin”.
Microplastic găsit într-un glaciar
Iniţiativa a fost luată după ce s-a descoperit pentru prima oară microplastic într-un glaciar din acest spaţiu natural. Acest lucru care i-a îndemnat „la reflecţie” pe toţi cei implicaţi în protejarea şi exploatarea acestei zone alpine, potrivit lui Sacco.
Experţii Universităţii de Studii din Milano au descoperit în glaciarul Forni, la fiecare kilogram de sedimente, câte 75 de particule de plastic.
La originea acestora s-ar afla resturile de plastic folosite de excursionişti sau particule aduse de vânt. La acestea se adăugă aşa-numitul „ciclu al apei”, prezenta particulelor fiind legată direct de apele freatice. Următorul pas va fi monitorizarea tuturor reziduurilor, a energiei şi alimentelor.
Obiectivul este de a potenta aşa-numitele produse „kilometru zero” şi cele „biologice” în cabane şi în şcolile de schi. În privinţa energiei, tendinţa este ca singura sursă să vină de la instalaţiile hidroelectrice, Acestea vor trebui să alimenteze atât locuitorii cât şi vizitatorii.
Zonă de schi. Indicatoare şi avertismente instalate
Pentru a explica şi sensibiliza vizitatorii cu privire la această iniţiativă vor fi instalate indicatoare şi avertismente în zona Pejo3000, cum este cunoscută această regiune de schi. Printre elementele interzise se vor afla toate ambalajele sau recipientele din plastic. De asemenea vor fi interzise paiele, chiar și pliculeţele cu ketchup sau maioneza din restaurante.
Plasticul acumulat la aceste altitudini „se menţine o durată mai lungă de timp, inclusiv decenii”, a explicat glaciologul Christian Casarotto, şi „este restituit sub formă de daune aduse mediului înconjurător şi sănătăţii prin pătrunderea în lanţul alimentar”, a încheiat el.