Măștile de protecție au un efect neaşteptat. Experimentul care i-a șocat pe cercetătorii chinezi

de: Cezar Bulgaru
14:28, 10 aug. 2020

Măștile de protecție au un efect neaşteptat scos la iveală de un studiu realizat de oamenii de ştiinţă. Potrivit acestora, măştile de faţă pot împiedica purtătorii să dezvolte cazuri grave de Covid-19 prin reducerea cantităţii de virus din organism

Această teorie nu poate fi dovedită pentru moment. Cei ce au realizat studiul estimează că aproximativ 40% din infecţiile cu coronavirus nu produc niciun simptom. Atunci când masca este purtată proporţia cazurilor asimptomatice a ajuns să depăşească 90% în timpul unui focar la o fabrică de fructe de mare din Oregon.

Măștile de protecție au un efect neaşteptat

Cercetătorii din China au folosit la începutul acestui an hamsteri pentru a testa această teorie. Animalele infectate cu coronavirus era puse alături de cele sănătoase în cuşti alăturate. Unele dintre acestea erau separate prin porţiuni făcute din măşti chirurgicale.

Surprinzător a fost faptul că hamsterii sănătoşi din spatele despărţitorilor făcute din măşti nu au fost infectaţi. Iar acele animale care au primit virusul au dezvoltat forme mai uşoare decât vecinii „fără mască”.

Persoanele mai înalte au un risc mai mare de a se îmbolnăvi

Un alt studiu realizat de experţi de la Universitatea Manchester şi Open University a scos la iveală un alt lucru pe lângă efectul măştilor de protecţie. Cercetatorii au descoperit faptul ca in cazul persoanelor mai inalte riscul de imbolnavire este mult mai ridicat.

Persoanele care au înălțimea de peste 1,80 metri sunt de două ori mai expuse riscului de a se infecta cu noul coronavirus, potrivit unui nou studiu.

O echipă de cercetători, între care și experţi de la Universitatea Manchester şi Open University, a făcut un studiu pe 2.000 de persoane din Marea Britanie şi SUA pentru a analiza dacă activitățile profesionale, obiceiurile și caracteristicile personale ar putea influenţa infectarea, relatează Telegraph.

Aşa s-a descoperit că persoanele mai înalte au un risc mai mare de a se îmbolnăvi, ceea ce sugerează că virusul se transmite prin aer, spun oamenii de ştiinţă. Altfel, dacă boala ar fi contractată doar prin picături de salivă, înălţimea nu ar trebui să fie un factor care face diferenţa în ceea ce priveşte riscul de infectare.

Aerosolii se pot acumula în zone slab ventilate şi sunt transportate de curenţii de aer. Totuşi, picăturile sunt mai mari decât aerosolii şi se crede că acestea călătoresc pe distanţe relativ scurte şi dispar rapid din aer.

Prof. Evan Kontopantelis, de la Universitatea din Manchester, a spus:

„Rezultatele acestui sondaj în ceea ce priveşte asocierea dintre înălţime şi diagnostic sugerează că transmiterea bolii prin picături nu este singura modalitate prin care te poţi îmbolnăvi, iar transmiterea prin aer este posibilă.

Acest lucru a fost sugerat de alte studii, dar metoda noastră de confirmare este nouă.

Deși distanțarea socială este încă importantă, deoarece transmiterea prin picături este posibilă, purtarea măștii este esențială și în prevenire”.

Chiar daca studiul este încă revizuit și încă nu a fost publicat, autorii spun că ar putea ajuta oamenii să ia măsuri de precauție mai mari.