Mașina de confiscat permise auto din centrul Iașului! Polițiștii au parcat neregulamentar ca să prindă șoferii în trafic. Un avocat a sunat imediat la 112 – FOTO/VIDEO

de: Ciprian Boaru
02:00, 14 dec. 2020

Polițiștii ieșeni ridică permise folosind o mașină parcată neregulamentar în zona străzii Gavriil Musicescu, din municipiul Iași. Avocatul Constantin Filip suține că polițiștii pot fi acuzați de abuz în serviciu. A promis că va ajunge cu cazul la Ministerul Afacerilor Interne (MAI)

Polițiștii ieșeni apelează la tot felul de metode pentru a lăsa șoferii fără permis auto. Constantin Filip, de profesie avocat, a fost implicat într-un incident petrecut în cursul săptămânii trecute. Bărbatul susține că polițiștii i-au luat pe nedrept permisul și că, de fapt, agenții ar fi încălcat legea.

„Pe data de 11.12.2020, ora 17:10, mă deplasam cu autoturismul personal pe bd Carol I. Mă deplasam spre TAROM, iar după trecerea de pietoni de pe strada Gavriil Musicescu, am fost oprit de polițiști aflați în civil. Mi-au spus că nu am dat prioritate la pietoni, dar nu era țipenie de om pe stradă. Mașina de Poliție se afla parcată invers față de sensul de mers, pe marcajul destinat stației de autobuz. Nu este nicio variantă legală de a parca acolo. Procesul-verbal a fost semnat de Mihalache Mihai Adelin. Erau trei polițiști în civil. Conduc de 36 de ani, nu am avut niciodată permisul luat, nu sunt teribilist. Mi-au luat permisul pe o perioadă de o lună. Amenda a fost de 580 de lei”, a precizat Constantin Filip.

Polițiștii confiscă permise auto cu o mașină care are două numere de înmatriculare

Aflați în civil, polițiștii se aflau la bordul unui autoturism Dacia cu numărul de înmatriculare IS-13-VSA. Însă, în procesul-verbal a apărut numărul de înmatriculare MAI 35071. Reprezentanții Poliției spun că toate autoturismele Inspectoratului Județean de Poliție au pe certificatul de înmatriculare număr MAI. În cazul autoturismelor neinscripționate ale Poliției, acestea pot circula cu numere de înmatriculare civile.

„În acest caz, le voi face plângere penală pentru abuz în serviciu. Voi face și un memoriu la Ministerul Afacerilor Interne. Ei nu aveau cum să staționeze acolo fără să încalce regulile de circulație. Ar fi trebuit să meargă pe contrasens sau să întoarcă pe linie continuă. Am sunat la 112 ca să atrag atenția despre modul în care se dau aceste amenzi, dar nu a venit nimeni la fața locului. Mi s-a spus că voi fi contactat, dar nu m-a sunat nimeni”, a mai spus Constantin Filip.

Reprezentanții Poliției au mai transmis că, în aceste situații, reclamantul se poate adresa instanțelor de judecată, care vor stabili dacă procesul-verbal a fost întocmit cu respectarea prevederilor legale aflate în vigoare.

Cazul a stârnit comentarii pe rețelele de socializare

Membrii grupurilor de pe rețelelor de socializare au comentat situația în care s-a trezit avocatul Constantin Filip.

„Sunt curios cum a întors mașina. Ar trebui să-și suspende singur carnetul. Pe europeană rup pedalele unii și uneori ajung în șanțuri sau mai rău, lovesc nevinovați. Pe Copou, astă-vară le-a fost frică să patruleze, aici au «acțiune», la trecerile de pietoni. Păcat”, a spus Florentin Ionescu.

„Niște gunoaie care stau în fiecare zi acolo”, completează Cezar Adrian Nicolaie Seleter.

„Care pietoni? Cei care traversează strada ca bulumacii cu căștile-n urechi, vorbind la telefon și fără să se asigure? Celor care sar direct de pe trotuar pe trecere chiar în momentul în care o mașină este foarte aproape de «zebră»?”, mai spune Alexandru Potolincă.

„Le permite cumva legea să stea pe contrasens și să ocupe o stație de transport în comun?”, mai spune alt membru al grupului.

Un polițist din Hârlău a fost implicat într-un scandal după ce a apelat la un martor fals

În edițiile trecute ale cotidianului BZI a fost prezentat alt caz în care a fost implicat agentul șef adjunct Costică Asăvoae, de la Poliția orașului Hârlău. Pe data de 14.02.2020, agentul patrula între localitățile Hârlău și Târgu Frumos. În după-amiaza zilei menționate, agentul l-a oprit pe Vlad Andronic, medic veterinar, pe motiv că ar fi tăiat o curbă și ar fi trecut pe linie continuă. În consecință, șoferul a fost amendat cu suma de 870 lei. Însă, modul în care a procedat agentul ridică semne mari de întrebare. Șoferul amendat a refuzat să semneze procesul-verbal, dar a consemnat o serie de obiecții. Ceea ce nu se știa atunci era că pe procesul-verbal a fost trecut ca martor un anumit Mihai Ilarion, din Cotnari. Reporterii BZI au luat legătura cu acest presupus martor, care a confirmat că nu îl cunoaște pe agentul Costică Asăvoae, dar nici pe medicul Vlad Andronic. Polițistul a declarat atunci că șoferul se poate adresa instanței.