Cat de periculoasa este purtarea mastii sanitare pe timp de canicula

de: BZI.ro
10:45, 18 mai 2020

Masca sanitara, periculoasa pe canicula? Experții medicali au solicitat vigilență suplimentară asupra bolilor legate de căldură în această vară, pe fondul temerilor crescânde că purtarea măștilor de față pentru a preveni răspândirea coronavirusului poate provoca dificultăți de respirație și deshidratare.

Orașele din prefecturile japoneze Yamanashi și Gunma au înregistrat luni cea mai ridicată temperatură a țării în acest an de 33,4 Celsius, alte câteva prefecturi înregistrând temperaturi peste 30 de grade Celsius.

Purtarea măștilor în lunile călduroase și umede de vară „va fi o experiență nouă pentru mulți oameni”, a spus Yasufumi Miyake, șeful centrului avansat de servicii medicale de urgență de la Spitalul Universitar Teikyo, potrivit Japan Times.

Deoarece purtarea măștilor pe vreme caldă face dificilă ajungerea aerului rece la plămâni, mușchii respiratorii sunt stresați, ceea ce duce la o scurtare a respirației, ușurând acumularea de căldură în interiorul corpului.

Masca sanitara, periculoasa pe canicula?

Miyake, care este specializat în măsuri de prevenire a bolilor legate de căldură, a sugerat să se pornească aparatele de aer condiționat, să se bea apă la intervale regulate și să se crească timpul de repaus.

„Oamenii nu ar trebui să exagereze în zilele în care merg la birou sau la școală”, întrucât nu au avut timp să se aclimatizeze la căldură după ce au rămas acasă in izolare și când școlile au fost închise, a spus el.

Noriyuki Koibuchi, profesor la Școala Universitară de Medicină a Universității Gunma, specializată în fiziologia mediului, a spus că există multe fibre nervoase pe față, ceea ce o face mai sensibilă la căldură și frig decât alte părți ale corpului.

El a recomandat ameliorarea disconfortului prin răcirea frunții și a gâtului chiar și în timp ce se poarta o mască.

„Pe măsură ce respirați mai frecvent când purtați o mască, ar trebui să evitați cu siguranță exercițiile fizice solicitante, a spus Koibuchi.

În China, cel puțin doi elevi de gimnaziu s-au prăbușit și au murit luna trecută în timp ce purtau măști pentru față în timpul examenelor de efort fizic.

Decesele acestea au determinat experții să avertizeze asupra pericolelor de a purta măști de înaltă calitate în timpul exercițiilor fizice intense, ceea ce ar putea duce la deficiență de oxigen.