Masca de protecție, obligatorie încă doi ani? Ce spune medicul Streinu-Cercel despre cei care se vaccinează
Autorități din lumea medicală lansează o nouă ipoteză, și anume că masca de protecție ar putea fi obligatorie încă doi ani de-acum încolo, în pofida imunizării populație contra COVID-19. Și aceasta deoarece virusul ar putea fi transmis în continuare de către cei care se vaccinează. Medicul Streinu-Cercel consideră că doar purtarea măștii este în stare să blocheze răspândirea COVID-19.
Tot mai multă lume se vaccinează împotriva COVID-19, mai ales că România a intrat în cea de-a doua etapă de imunizare. Mai mult, cei care s-au vaccinat în prima etapă au primit deja și a doua doză – rapelul care asigură imunizarea completă. În acest sens, medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, după ce a primit doza de rapel, că injecţia nu doare. Cel mult, am putea simţi a doua zi locul în care a fost făcută.
El a adăugat că după a doua doză nu mai există riscul unor infecţii severe cu noul coronavirus. Și totuși, masca trebuie purtată în continuare, încă cel puțin doi ani. Iar acest lucru trebuie făcut pentru a-i proteja pe cei care nu s-au imunizat sau au și alte afecțiuni care le-ar putea fi fatale în cazul contractării noului coronavirus.
Masca de protecție ar putea fi obligatorie încă doi ani
Populația a început să se imunizeze împotriva COVID-19, însă masca ar trebui purtată încă doi ani de acum încolo. Așadar, vaccinul împotriva noului coronavirus nu ne va scăpa de această măsură de protecție. Anunțul vine din partea medicului Adrian Streinu-Cercel, fostul director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
El a mai spus că vor mai fi cazuri de infectări cu noul virus, însă se vor împuţina, astfel încât coronavirusul să iasă din circuitul biologic normal.
„Cometa ştim că are o coadă care este lungă, acea coadă este şi coada pandemiei şi ca atare vor fi cazuri până se vor împuţina suficient de mult. Astfel vom putea considera că virusul a ieşit din circuitul biologic normal”, a precizat medicul Streinu-Cercel.
Medicul a adăugat că vaccinul împotriva COVID protejează populaţia de toate tulpinile care au intrat în circulaţie în prezent. Și totuși, sunt necesare în continuare respectarea măsurilor de protecție pentru a pune punct cât mai repede pandemiei.
„Măsurile de precauţie de până acum ar trebui menţinute şi chiar întărite, pentru ca aceste două elemente, imunizarea prin vaccinare, respectiv măsurile de protecţie, împreună, să ducă la reducerea circulaţiei foarte rapide a acestui virus la populaţie”, a mai explicat Adrian Streinu-Cercel.
Cei vaccinați au început să dezvolte anticorpi
Medicul Streinu-Cercel a declarat că primele teste realizate în cazul persoanelor vaccinate cu prima doză arată că acestea au început deja să dezvolte anticorpi protectori. Astfel, se presupune că după 7 zile de la rapel, pacienții vor fi considerați imuni în fața unei infecții grave cu COVID-19.
„E de aşteptat, evident, ca această a doua doză să întărească răspunsul şi să consolideze. Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus. Ce va fi peste un an nu ştiu, de aceea trebuie să ne grăbim ca în cursul acestui an să vaccinăm tot ce se poate vaccina şi într-un pas alert, în aşa fel încât să imunizăm cât mai multă populaţie şi încercăm să scoatem virusul din circulaţie”, a conchis Adrian Streinu-Cercel.
Chestionat ce poate face o persoană vaccinată, însă care a intrat în contact cu altcineva infectat, la două săptămâni după ce a făcut rapelul, medicul a replicat: „Nu e nevoie să staţi în carantină, este nevoie doar să vă monitorizaţi”. În altă ordine de idei, cea mai bună soluție pentru a ține sub control răspândirea virusului este imunizarea și respectarea măsurilor de protecție. Așadar, masca de protecție ar trebui să fie obligatorie încă doi ani…