Masacru într-o comună din Iași! 20.000 de cadavre, îngropate în centrul satului. „Dacă vin la mine, le dau cu toporul în cap” – GALERIE FOTO/VIDEO

de: Redacția BZI
02:00, 29 oct. 2022

20.000 de porci din comuna Belcești, Iași, sunt sacrificați și îngropați din cauza pestei porcine africane. Urmează ca animalele din gospodăriile localnicilor să fie ucise. Aceștia nu vor să primească medicii în curțile lor

După ce a fost confirmată pesta porcină africană în ferma italianului Fillipo Latini, în comuna Belcești, cea mai mare fermă din Iași, autoritățile sanitar-veterinare au luat măsurile necesare pentru ca porcii să fie uciși și îngropați. Reporterii BZI au fost la fața locului pentru a vedea cum se desfășoară această operațiune, unde 20.000 de porci sunt omorâți. Cadavrele au fost duse într-o groapă de la marginea satului. Acolo se află doi medici veterinari și un angajat al fermei în care a izbucnit focarul de PPA. Bărbatul dezinfectează toate mașinile autorităților care vin la groapa cu porci. Angajatul din ferma italianului Fillipo Latini spune că își va căuta un alt loc de muncă.

„Nu mai am ce să fac. O să îmi caut să lucrez altceva. Numai dacă nu vrei să muncești nu găsești. O să fie greu”, susține angajatul din ferma omului de afaceri Fillipo Latini, cea mai mare din Iași, care a pierdut câteva milioane de euro din cauza pestei porcine africane.

Localnic din comuna Belcești, Iași: „Dacă vin la mine, le dau cu toporul în cap”

Accesul persoanelor străine în zona gropii cu porcii sacrificați este interzis. Chiar și așa, în apropierea acesteia se află locuințele oamenilor din comuna Belcești. Localnicii spun că se dorește prăbușirea industriei cărnii din România, de aceea a ajuns pesta porcină africană în țară.

„Groapa cu porci e aici, la câțiva metri de noi. Nu am mai văzut așa ceva până acum. Distrug ce a mai rămas din zootehnia din țara asta. Nu o să mai mâncăm porc românesc. E mai rău ca la război. Au venit cu jandarmii, au închis piața. După ce îngroapă porcii de la fermă, vor să-i îngroape și pe cei din curțile oamenilor. Le dau despăgubiri. Dar cu ce îi ajută, dacă nu au porcul în curte? Eu nu mai cresc, dar copiii mei au. Ce o să mai mănânce la iarnă, de Crăciun?”, susține Petrică, un localnic în vârstă de 80 de ani.

În piața din comuna Belcești, care era deschisă în fiecare vineri este un anunț cu mesajul „închisă temporar”. Localnicii spun că nu vor primi medicii sanitar-veterinari în curțile lor.

„Dacă vin la mine, le dau cu toporul în cap. Nu au ce căuta aici. Au distrus totul și acum vin să ia ce mai avem. Nu se poate”, spune un localnic.

Dr. Bogdan Novenschi: „Sperăm să terminăm într-o săptămână”

Medicii veterinari din Iași, dar și din alte județe, sunt mobilizați în această acțiune de ucidere a porcilor cu pestă porcină africană.

„Am mobilizat forțe din județele din jur. Metodele de ucidere aprobate sunt cele din legislația pentru bunăstarea animalelor, pentru că nu trebuie să le provoci anumite traume. Gazarea se face cu dioxid de carbon pentru porci un pic mai mici. Asomarea, la fel, este aprobată. Operatorul economic trebuie să aducă niște utilaje de gazare, cu dioxid de carbon. Porcul se cântărește, se duce la groapă, se despică la burtă ca să nu fermenteze, se dă cu var și se închide cu folie. Acum este procedura de ucidere a porcilor care sunt duși la groapă. Merge destul de greu operațiunea pentru că e vorba de un efectiv mare. Probabil când o să intrăm la gazare o să meargă treaba mai bine. Și pe timp de noapte am muncit. Sperăm să terminăm într-o săptămână”, susține dr. Bogdan Novenschi, director executiv adjunct în cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

Un alt focar de pestă porcină africană a izbucnit într-o fermă de 40.000 de porci din Timiș. În cazul fermei de porci din comuna Belcești, Iași, alarma s-a dat când a murit o scroafă din cauza PPA.