Masa de Crăciun vă fi mai scumpă cu 25% decât în 2020! Iată prețurile la alimente
Scumpirile energiei electrice şi a gazelor naturale par să aducă creșteri de preţuri la toate alimentele. Așadar, românii ar putea plăti, pentru masa de Crăciun, și cu 25% mai mult decât în 2020. Mai toate alimentele s-au scumpit iar oficialii anunță că prețurile vor continua să crească.
La polul opus este premierul demis, Florin Cîțu, care declară, ori de câte ori are ocazia că economia României este în creștere iar românii au parte de bunăstare.
Românii vor plăti și cu 25% mai multe pentru masa de Crăciun, comparativ cu 2020
O statistică îngrijorătoare arată faptul că urmează o iarnă grea pentru mulţi români. Așadar, pe lângă costurile cu energia electrică și gaze naturale, conaționalii vor scoate cu 25% mai mulţi bani din buzunar pentru masa de Crăciun.
De exemplu, în doar 10 luni, pâinea s-a scumpit cu 50 de bani, iar uleiul cu 1,5 lei. Pe de altă parte, carnea de porc are un preț începând de la 19 lei/kg şi poate ajunge până la 24 de lei/kg. Lucrurile par să fie sigure atunci când vorbim de scumpiri. Analiștii citați de antena3.ro arată faptul că până de Crăciun sunt aşteptate scumpiri de cel puțin 20%. Astfel, dacă vorbim de cel mai ieftin sortiment, vom plăti pentru un kilogram 22,8 lei.
Apoi, uleiul, produsul care s-a scumpit cel mai mult în ultimul an, nu se oprește și până la final de 2021 se așteaptă scumpiri de 10%. Așa că, dacă azi plătim 7 lei și 40 de bani pe un litru de ulei, la final de decembrie am putea să-l cumpărăm cu peste 8 lei.
Alimentele care s-ar putea scumpi până de sărbători
Carnea de porc
preț actual – 19 lei/kg
scumpire – 20%
preţ după scumpire – 22,8 lei/kg
Uleiul vegetal
preţ actual – 7,4 lei/l
scumpire – 10%
preţ după scumpire – 8,14 lei/l
Pâine
preţ actual – 2,5 lei/ buc
scumpire – între 3% şi 5%
preţ după scumpire – 2,65 lei/buc
Zahăr
preţ actual – 3 lei/ kg
scumpire – 6%
preţ după scumpire – 3,18 lei/ kg
Premierul Florin Cîțu se laudă cu marea creștere economică
La polul opus, premierul Florin Cîțu nu pierde nicio ocazie pentru a se lăuda cu marea creștere economică. Conform premierului, românii o duc mai bine și România este un exemplu în Uniunea Europeană:
Am promis la începutul anului creștere economică record și un deficit bugetar mai mic că urmare a creșterii veniturilor bugetare, fară să creștem taxe, și controlul cheltuielilor bugetare. Asta am făcut.
Execuția bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect, în ciuda diverselor turbulențe cu care țara se confruntă.
În această perioadă am reușit reducerea deficitului bugetar cu 2,6 puncte procentuale din PIB în raport cu perioada similară a anului trecut. Am făcut această ajustare reușind atât creșterea veniturilor, cât și reducerea cheltuielilor, făcând în același timp plăți excepționale de 10,4 miliarde lei generate de epidemia COVID-19. (…) spunea premierul demis Florin Cîțu.
Totuși, Mugur Isărescu avertiza faptul că prețurile la alimente se vor scumpi și în 2022, iar acest lucru este cauzat și de raţă inflației care pur și simplu a anulat creșterile salariale