Marius Dangă și Sorin Afloarei sunt noii vicepreședinți ai CJ Iași. Scandalagii de la USR-PLUS și-au dat în petec de la prima ședință din Casa Pătrată

de: evelina.chitoroaga
02:00, 10 nov. 2020

Plenul Consiliului Județean Iași și-a desemnat ieri o nouă echipă de conducere în urma unei ședințe ordinare a instituției. Liberalii Marius Dangă și Sorin Afloarei au fost aleși vicepreședinți ai instituției județene în urma votului exprimat de consilierii liberali și cei ai PMP. Întâlnirea a fost însă umbrită de scandalagii de la USR-PLUS, care au părăsit sala de ședințe, dar și de cei de la PSD, care nu au dorit să-și exprime votul

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, va face echipă cu liberalii Marius Dangă și Sorin Afloarei la vârful instituției în mandatul 2020-2024. Ieri, 9 noiembrie 2020, consilierii județeni și-au desemnat atât vicepreședinții, cât și componența comisiilor de specialitate din cadrul instituției. Votul pentru desemnarea vicepreședinților CJ Iași s-a derulat însă cu scandal. În aceste condiții, pentru desemnarea vicepreședinților au votat doar aleșii PNL și PMP din cadrul instituției, care au consfințit astfel o alianță la nivelul CJ. Cele două formațiuni au majoritate astfel în plenul Consiliului Județean.

Marius Dangă și Sorin Afloarei își vor prelua mandatele la CJ Iași. Ședință cu scântei la Casa Pătrată

Votul pentru desemnarea vicepreședinților CJ Iași a fost însă umbrit de mai mulți aleși județeni puși pe scandal. Junii de la USR-PLUS, majoritatea aflați la prima experiență politică, au părăsit sala de ședințe în momentul votului. Aceștia au susținut că nu pot vota echipa de la vârful CJ Iași și că vor alte nominalizări. Prin vocea lui Ștefan Tănasă, pus lider de grup al celor de al USR-PLUS, cei 6 consilieri județeni au ieșit din sală. Asta după ce s-au văzut cu sacii în căruță, fiind nominalizați în mai multe comisii de specialitate din cadrul Consiliului Județean Iași.

În plus, și consilierii județeni ai PSD au refuzat să facă vreo nominalizare pentru posturile de vicepreședinți. Mai mult, aceștia au rămas în sala de plen, dar au refuzat să participe la vot. Încă o dată se dovedește că liderul consilierilor PSD din CJ, Cristian Stanciu, este o prezență nocivă în acest organism, nefiind capabil să treacă peste orgolii și să propună o alternativă viabilă la PNL.

Prima reacție a noii conduceri din Casa Pătrată. Iată ce spun vicepreședinții CJ Iași

Vicepreședinții Marius Dangă și Sorin Afloarei vor intra în pâine începând de astăzi în noile funcții de la Consiliul Județean Iași.

„Este o funcție care mă onorează și mă obligă totodată să confirm încrederea acordată! În același timp, am preluat o responsabilitate mai mare pentru proiectele și nevoile județului Iași. Pe această cale doresc să mulțumesc public consilierilor PMP pentru vot, colegilor liberali pentru propunere și pentru vot. Așa cum spune și jurământul pe care l-am rostit în ziua în care am fost învestit în calitatea de consilier județean, voi face tot ce îmi stă în puterile mele pentru a pune în practică cele mai bune proiecte pentru județul Iași. Îmi doresc să spun din capul locului că sunt o persoană responsabilă și transparență, am energie și dorința pentru rezolvarea problemelor comunității ieșene. Îmi exprim convingerea că împreună cu președintele Costel Alexe și vicepreședintele Marius Dangă vom construi un executiv puternic și performant, care să acționeze în interesul ieșenilor”, a spus Sorin Afloarei.

La rândul lor, cei trei consilieri județeni ai PMP, Marian Uscatu, Radu Ursanu și Adrian Acostoaei au anunțat că împreună cu PNL vor susține toate proiectele importante pentru dezvoltarea județului.

„Am consfințit prin acest vot o alianță pe care o avem cu Partidul Național Liberal la nivelul Consiliului Județean. Considerăm că împreună cu partenerii liberali vom avea foarte mult de muncă pentru proiectele importante ale Iașului. Acest vot de încredere nu vine însă fără condiții. Pentru proiectele Iașului vom fi parteneri, pentru că grupul de consilieri județeni PMP dorește o schimbare în bine a județului. Vom lupta în continuare pentru acest lucru”, au declarat reprezentanții Partidului Mișcarea Populară în Consiliul Județean Iași.

Vot deschis pentru comisiile de specialitate din CJ Iași. Iată lista acestora

Consilierii județeni au votat la vedere componența comisiilor de specialitate din cadrul instituției. Au fost stabilite 10 comisii de specialitate, respectiv Comisia Juridică, Comisia de Administrație Publică, Comisia Economică, Comisia de Urbanism, Comisia de Sănătate, Comisia de Agricultură, Comisia de Educație, Comisia de Tineret și Sport și Comisia de Cooperare Externă. Fiecare formațiune politică a avansat propuneri de consilieri, toate fiind acceptate în unanimitate.

„Ne dorim să avem un mandat în care ne dorim să asigurăm un nivel de trai ridicat tuturor cetățenilor județului Iași și să aducem dezvoltare în regiune. Uneori a lipsit viziunea, alteori au lipsit fondurile, dar de cele mai multe ori au lipsit oamenii de echipă. Sunt convins că vom face tot ce ne va sta în putință să aducem dezvoltare județului nostru, să recuperăm decalajele dintre Estul și Vestul țării”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

USR-PLUS a întreținut scandalul în plenul CJ Iași

Cei 6 consilieri județeni USR-PLUS au părut de pe altă planetă. Ordinele venite de la deputatul Cosette Chichirău și traseistul Marius Bodea au fost cât se poate de clare împotriva șefului și a vicepreședinților CJ Iași. Cu toate acestea, președintele CJ Iași a menționat că toate partidele din instituție trebuie să conlucreze pentru proiectele județului.

„A fost o atmosferă foarte bună în CJ Iași, unde aleșii au votat în unanimitate componența comisiilor de specialitate. E un semn bun că vom face mai multă administrație decât politică. Nu comentez opțiunea celor două grupuri de consilieri județeni. Trebuie să înțeleagă că interesul cetățenilor este mai presus decât orice antipatie politică”, a mai menționat președintele CJ Iași.