Prima pagină » Actualitate » Marius Budăi are o primă reacție la greva profesorilor
Marius Budăi are o primă reacție la greva profesorilor

Marius Budăi are o primă reacție la greva profesorilor

19 ian. 2022, 12:54,
în Actualitate

În contextul în care la nivel de țară profesorii au intrat în grevă, Marius Budăi are o primă reacție. Ministrul Muncii declară că Guvernul caută modalități de a rezolva problema dar sunt alţi lucrători cărora nu li s-a majorat deloc salariul.

Vă aducem aminte faptul că profesorii din Iași şi din toată țara au intrat astăzi în grevă, fiind nemulţumiţi de faptul că Guvernul nu le-a majorat salariile așa cum precizează legea.

Ce spune Marius Budăi despre greva profesorilor

Marius Budăi, ministrul Muncii declară că profesorii care au intrat în grevă au dreptul de a fi nemulţumiţi şi că actualul context este unul care le dă dreptate, de doi ani existând îngheţări în sistemul public de salarizare. Totuşi, ministrul punctează faptul că sunt și alţi lucrători din sistemul public care afirmă că ‘ măcar profesorilor le-aţi dat ceva”:

„Alți lucrători din sistem spun că „măcar profesorilor le-ați dat ceva”, profesorii sunt nemulțumiți și au dreptate să fie nemulțumiți, venim totuși după doi ani de înghețări în sistemul public de salarizare. Suntem în situația în care s-a agreat la nivel de coaliție și constituim acel comitet interministerial să căutăm soluții și să rezolvăm problema, pentru că pe oameni asta îi interesează. Ești la guvernare? Trebuie să găsești soluții”, spune Marius Budăi.

PSD dă asigurări că programul de guvernare va fi respectat

Marius Budăi a dat asigurări că PSD se află la guvernare pentru a-și impune programul de guvernare și că social democrații se vor ține de cuvânt în toate aspectele. De altfel, social democrații sunt dispuși la dialog pentru a găsi cele mai bune soluții:

„Suntem deschiși la dialog și că prezența Partidului Social Democrat la guvernare este exact o garanție că cu ceea ce noi am promis în programul de guvernare ne ținem de cuvânt. Am avut, după cum bine știți, acel pachet social care a fost prioritatea zero a Partidului Social Democrat fără de care nu am intrat la guvernare. Suntem în continuare la dispoziția dumnealor, deschiși la dialog, pe măsură ce lucrăm în acel comitet interministerial, să transferăm informațiile în Consiliul Național Tripartit și acolo să luăm deciziile împreună. Așa am stabilit la ultimul Consiliu Național Tripartit. A fost decizia prim-ministrului, am discutat cu partenerii sociali, au agreat acest mod de lucru, suntem în implementare acum”, spune Budăi.

Profesorii din România au intrat în grevă

Vă aducem aminte faptul că profesorii din Iași și din România au intrat în grevă în semn de protest asupra faptului că salariile acestora nu au fost majorate așa cum se precizează în lege. Profesorii au venit la ore dar în intervalul 11.00 – 13.00 aceștia nu vor preda și vor asigura doar prezența în clase. Cei de la USLIP Iași spuneau, în urmă cu ceva timp că acțiunile de protest vor continua pentru că legea nu este respectată. Așadar, în loc de 16% majorări, profesorii au primit doar 4%:

”Urmează o nouă acțiune de pichetare a sediului Guvernului României și a sediilor Partidului Social Democrat (PSD), respectiv Partidul Național Liberal (PNL) din Capitală. Participă reprezentanții salariaților din învățământ din toată țara. Avem aceleași revendicări ca și până acum, deoarece nu s-a schimbat nimic. Legea 153 din 2017, care prevedea o majorare de 16 procente, nu a fost aplicată și am primit o creștere de doar 4 la sută, ceea ce înseamnă o majorare de maximum 60 de lei”, a punctat prof. Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași, pe data de 14 ianuarie 2022.

 

Judecata soților Ceaușescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`