Mariupol, punct-cheie pentru armata ruşilor. Cum arată oraşul ucrainean după o lună de război

de: BZI.ro
10:00, 25 mart. 2022

Oraşul ucrainean Mariupol, după o lună de război. Oraș port la Marea Azov, având o populaţie de circa 400.000 de locuitori înaintea invaziei ruse, este asediat şi bombardat continuu, fără hrană, medicamente, energie electrică sau apă potabilă încă din primele zile ale invaziei ruse din 24 februarie.

Un parlamentar ucrainean a acuzat de curând Rusia că „încearcă să înfometeze oraşul Mariupol până la capitulare”.

Dacă armata rusă va reuşi să îl cucerească, Mariupol va ajunge pe o listă sumbră alături de Groznîi (Cecenia) şi Alep (Siria), oraşe pe care Rusia le-a bombardat şi în cele din urmă cucerit

Oraşul ucrainean Mariupol, după o lună de război

Oraşul ucrainean Mariupol, după o lună de război, a opus până acum o rezistenţă îndârjită. Însă costurile au ajuns să fie uriaşe. Oraşul a fost decimat şi mare parte din el este acum o ruină. Dacă armata rusă va reuşi să îl cucerească, Mariupol va ajunge pe o listă sumbră alături de Groznîi (Cecenia) şi Alep (Siria), oraşe pe care Rusia le-a bombardat şi în cele din urmă cucerit, după ce le-a transformat în mormane de moloz.

Să nu uităm că Mariupol este considerat un punct-cheie în campania militară a rușilor. Din punct de vedere geografic, oraşul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar ocuparea lui de către forţele armate ale ruşilor ar înseamnă că aceștia vor obține „un pod terestru între Rusia şi Crimeea”.

De altfel, dacă Mariupol este capturat, Rusia va deţine un control total asupra a peste aproximativ 80% din regiunile de coastă ale Ucrainei la Marea Neagră, putând astfel să îi stopeze comerţul maritim şi să izoleze şi mai mult această ţară de restul lumii.

Din punct de vedere strategic, Mariupol este de multă vreme un port important la Marea Azov, parte a Mării Negre. Cu danele sale adânci, oraşul este cel mai mare port din regiunea Mării Azov şi găzduieşte o mare uzină de fier şi oţel. Pe timp de pace de pace, Mariupol era un hub-cheie pentru exportul Ucrainei de oţel, cărbune şi porumb către clienţi din Orientul Mijlociu şi din alte zone ale lumii.

Din punct de vedere geografic, oraşul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar ocuparea lui de către forţele armate ale ruşilor ar înseamnă că aceștia vor obține „un pod terestru între Rusia şi Crimeea”

Bilanțul după o lună de război în Ucraina

După o lună de război, fronturile din Ucraina sunt ”practic îngheţate” şi ofensiva rusă se află ”practic într-un punct mort”, a spus consilierul Oleksii Arestovici, făcând referire la evaluări ale Statului Major al armatei ucrainene. Acesta adăugând că nu înţelege cum unii şi-au putut imagina că armata rusă ar fi fost în stare să cucerească Kievul în trei zile.

Forțele armatei ruse se confruntă tot mai mult cu probleme legate de combustibil, raţii alimentare şi muniţii, ”ocupantul este înfometat şi desculţ”, a mai susţinut acelaşi politician ucrainean, corectitudinea afirmaţiilor sale neputând fi verificată. Totuşi, a adăugat el, atacurile rușilor continuă în oraşul Izium din regiunea Harkov, în regiunea Doneţk, în oraşele Marinca şi Mariupol şi lângă Herson. Pe alte fronturi, mai spune consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, ruşii au trecut de la ofensivă la defensivă.

La patru săptămâni de la începerea războiului din Ucraina, trupele ruse încă încearcă să realizeze o manevră de încercuire a Kievului, dar fără succes în faţa rezistenţei înverşunate a armatei ucrainene.

”În unele sectoare, inamicul a fost împins înapoi mai mult de 70 de kilometri, în alte sectoare inamicul se află la o distanţă de 35 de kilometri” de Kiev, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.

De altfel, oraşul ucrainean Mariupol, după o lună de război, este acum o ruină, în urma atacurilor armatei ruse.

Să nu uităm că Mariupol este considerat un punct-cheie în campania militară a rușilor