Marile universități din Iași, în febra alegerilor noilor rectori! Care ar putea fi candidații?
Marile universități de stat din Iași au intrat în febra alegerilor pentru desemnarea viitorilor rectori! Politehnica ieșeană și celelalte patru instituții de învățământ superior decid în această perioadă și prin consultarea întregii comunități cum este ales rectorul. La acest moment, pentru procesul programat să se deruleze de la finele lui 2023 și în prima parte a anului 2024 nu se prefigurează surprize la nivel de candidați
Marile universități de stat din Iași au intrat în febra alegerilor pentru desemnarea viitorilor rectori! Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” și celelalte patru instituții de învățământ superior decid în această perioadă și prin consultarea întregii comunități cum este ales rectorul. La acest moment, pentru procesul programat să se deruleze de la finele lui 2023 și în prima parte a anului 2024 nu se prefigurează surprize la nivel de candidați.
Totul, având în vedere că noile prevederi ale Legilor Educației permit ca actualii conducători să intre în competiție pentru un nou mandat. Concret, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) – prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) – prof. univ. dr. Tudorel Toader, de Științele Vieții (USV Iași) – prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) – prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași – prof. univ. dr. Viorel Scripcariu – este foarte probabil să intre în competiție și să câștige un mandat pentru încă patru ani.
Marile universități din Iași, în febra alegerilor noilor rectori! Se decide modul în care vor fi votați
Pe acest plan, pe 17 iulie 2023, comunitatea academică a TUIASI alege metoda prin care își va desemna rectorul: vot universal, direct și secret sau concurs. Senatul Universității Tehnice a aprobat miercuri, 14 iunie 2023, Metolodogia privind stabilirea modalității de desemnare a Rectorului TUIASI în mandatul 2024 – 2028, care a fost propusă marți, 13 iunie, de către Consiliul de Administrație (CA).
Conform prevederilor din actuala Lege a Educației, dar și din cea care se află în promulgare la președintele României, Klaus Iohannis, comunitatea academică a Politehnicii ieșene este chemată la vot pentru a desemna modalitatea prin care își va alege rectorul. Opțiunile sunt vot universal, direct și secret al cadrelor didactice și al studenților TUIASI sau un concurs public. La TUIASI, referendumul va avea loc luni, 17 iulie 2023, turul I, iar marți, 18 iulie 2023, turul al II-lea. Senatul universității a validat propunerile privind componențele Biroului electoral al universității și cel al secției de votare, care va fi în Sala de Conferințe „Cristea Niculescu Otin”.
Persoanele cu drept de vot care doresc să-și exprime această opțiune vor putea să se prezinte în sală, la urnă, în intervalul 08.00 – 16.00.
Dezbateri publice pentru informarea comunității despre referendum și diferențele dintre cele două opțiuni
Vor fi organizate trei dezbateri publice pentru informarea comunității despre referendum și diferențele dintre cele două opțiuni. Acestea au fost programate în trei zile de joi: 22 și 29 iunie 2023 și 6 iulie 2023, în amfiteatrul T3 din clădirea Rectoratului, de la ora 10.00. Respectând procedura din legea actuală, Biroul electoral al universității va comunica Ministerului Educației până la data de 27 iunie care este numărul total al persoanelor cu drept de vot la referendum din Politehnica ieșeană, defalcat pe categorii: personal didactic, de cercetare și studenți.
Cel târziu marți, 18 iulie, după finalizarea numărătorii din cel de-al doilea tur (dacă situația o va impune), Biroul electoral al universității va anunța oficial rezultatele votului în cadrul referendumului, le va publica pe site-ul TUIASI și le va înainta Ministerului Educației. Celelalte instituții ieșene omoloage au, de asemenea, o procedură similară.
Așadar, marile universități din Iași, în febra alegerilor noilor rectori! Se decide modul în care vor fi votați.