Maria Zaharova răspunde acuzațiilor de terorism: „Propun să recunoaștem Parlamentul European ca sponsor al idioţeniei”

de: Carmen Ciobanu
11:50, 24 nov. 2022

Parlamentul European a adoptat miercuri, 23 noiembrie, o rezoluție prin care declară Rusia drept stat sponsor al terorismului. Membrii Parlamentului European au votat în plenul de la Strasbourg, o rezoluție prin care Rusia este declarată ‘un stat sponsor al terorismului și un stat care folosește mijloace de terorism’.

Rezoluția a fost adoptată cu 494 de voturi pentru, 58 de parlamentari au votat împotriva acestui document, iar 44 s-au abținut.

În luna octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluție similară

Parlamentul European acuză Rusia drept „sponsor al terorismului”

În urma acestor acuzații de terorism, reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată și a fost promptă: „Propun să recunoaștem Parlamentul European ca sponsor al idioţeniei”, a fost reacţia purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Documentul cu pricina conține o listă de acuzații la adresa Rusiei și nu doar cele legate de operațiunea militară specială din Ucraina. Rezoluția propune și un set de reacţii pe care, în opinia Parlamentului European, Uniunea ar trebui să le întreprindă. Așadar, Parlamentul European solicită Consiliului UE ‘să extindă lista persoanelor vizate de sancțiuni’. Totodată, rezoluția ‘face apel către toate țările candidate la UE și potențialii candidați să se alăture politicii de sancțiuni a Uniunii Europene’.

Comisiei Europene i se recomandă ‘să facă o propunere legislativă de modificare a actualului regim global de sancțiuni al UE în domeniul drepturilor omului (…), extinzându-și domeniul de aplicare pentru a include acte de corupție și să adopte cu promptitudine sancțiuni specifice împotriva celor responsabili de corupție la un nivel înalt în Rusia și în Belarus, precum și partenerii și beneficiarii acestora din UE’.

De altfel, Parlamentul European invită Comisia Europeană și statele membre UE ‘să ia în considerare posibile măsuri împotriva țărilor care încearcă să ajute Rusia să eludeze sancțiunile’ și, de asemenea, ‘îndeamnă Comisia să se asigure că sancțiunile naționale pentru încălcarea sancțiunilor UE sunt eficiente, proporționale și disuasive’.

Printre recomandările parlamentarilor europeni se numără ‘un embargo imediat și complet asupra importurilor din UE de combustibili fosili și uraniu rusești, precum și o respingere completă a gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2’. La începutul acestei săptămâni, Adunarea Parlamentară a NATO a lansat o rezoluție prin care recomandă ca Rusia să fie declarată stat cu ‘regim terorist’.

În luna octombrie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluție similară. Rezoluția Parlamentului European adoptată miercuri, 23 noiembrie, este o recomandare pentru Comisia Europeană și Consiliul UE.

Ucraina cere aplicarea celui de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Într-un context asemănptor, amintim declarația ministrului Dmitro Kuleba, care dorește ca noile sancţiuni împotriva Rusiei să fie consolidate atâta timp cât agresiunea Rusiei continuă. Sectoarele care sunt de o importanţă deosebită pentru economia rusă, în special energia, finanţele, comerţul, tehnologia, ar trebui să fie supuse sancţiunilor pentru a obţine rezultatele necesare.

Ministrul Kuleba a subliniat de asemenea că noile sancţiuni ar trebui să vizeze industria rusă a rachetelor. Potrivit declarației ministrului ucrainean, capacitatea Rusiei de a fabrica noi rachete trebuie pur şi simplu anihilată, astfel încât aceasta să nu aibă resurse suplimentare pentru distrugerea oraşelor ucrainene, a sistemului energetic ucrainean şi pentru uciderea cetăţenilor ucraineni.

Totodată, Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina continuă să insiste asupra unui embargo energetic total asupra energiei ruseşti.

Amintim că luna trecută, în octombrie, Uniunea Europeană a adoptat cel de-al optulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, drept răspuns la anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Acum însă, în urma acuzațiilor formulate de Parlamentul European contra Rusiei, declarand-o „sponsor al terorismului”, Maria Zaharova reacționează prompt.