Mari actori romani – Stefan Ciubotarasu

de: BZI.ro
13:17, 29 sept. 2013
Stefan Ciubotarasu s-a nascut la Lipovat, Vaslui, judetul Vaslui, intr-o familie de tarani saraci. Prin anii 1921-1922, a sosit la Bucuresti (cu un tren marfar; tatal sau lucra la regionala CFR), pentru a invata meseria de pantofar, potrivit hotararii luate de parinti. A ramas trei ani, nesimtindu-se atras de meserie, preferand alte munci si activitati casnice. A avut primul contact cu „gustul de otrava dulce al teatrului”, potrivit propriei marturisiri. In schimbul comisioanelor ce le facea, primea bilete la teatru, unde a fost fascinat de piesele O scrisoare pierduta si piesa lui Victor Eftimiu Insir’te, margarite.
A lucrat ulterior, timp de un an, ca ucenic la un atelier de pictat firme. In 1924, intr-o noapte friguroasa de octombrie, a hotarat sa se intoarca acasa, dezamagit de mizeria traiului cotidian. Aceasta perioada, in care parintii i s-au mutat in Vaslui, actorul a numit-o „intoarcerea acasa”.
La indemnul mamei, se inscris la liceul particular „Mihail Kogalniceanu” din Vaslui, sarind peste cate doua clase. Aici a debutat literar in paginile revistei liceului, intitulata „Nazuinta”, si in paginile ziarului local, „Vasluiul”, sub pseudonimul Ciciricea (numele unui clovn popular). Impreuna cu un coleg, a scos cateva numere ale unei reviste minuscule, „Uzina de umor”, iar mai tarziu, la Iasi, revista „Humorul literal”. A contribuit atunci si ulterior cu poezii, sonete si amintiri in paginile revistei „Luceafarul”.
In 1929 a absolvit liceul si s-a hotarat sa plece la Iasi, unde s-a inscris la Conservatorul de muzica si arta dramatica. Bacalaureatul si l-a dat in 1932 la Barlad.
A traversat o perioada dificila in anii ’30, prin faptul ca provenienta sociala determina inchiderea multor usi. Inca de la admitere a fost remarcat de poetul Mihai Codreanu. Acesta i-a fost profesor protector si i-a oferit o bursa cand a aflat ca Ciubotarasu avea talent literar. In 1932 si-a satisfacut stagiul militar intr-o unitate de puscasi mitraliori.
Indemnat de protectorul sau, s-a inscris la facultatea de istorie, insa preocuparea de baza i-a fost poezia si publicarea in revistele locale la care contribuiau scriitori si poeti marcanti, intre care George Topirceanu, Otilia Cazimir, Ionel Teodoreanu. Acesta din urma il remarca la o sarbatoare a conservatorului, in cadrul careia Ciubotarasu a declamat o poezie. Debutul ca actor a avut loc in 1934 si a fost angajat al acelui teatru timp de 14 ani. Piesa de debut a fost Macbeth, despre care maestrul spunea cu melancolie si amuzament:
Primul succes l-a avut cu rolul contelui Alexis Czerny, desi monorol, in piesa Tarina (Ninocika?) de Melchior (Menyhért) Lengyel. La Iasi s-a casatorit in 1934 cu Aurora Donose. In 1940 li s-a nascut fiica Magda. In 1945 s-au stabilit in capitala unde a jucat la teatrele Alhambra, Comedia si teatrul Victoriei, stabilindu-se pe un registru interpretativ de comedie. In 1948 teatrele au fost restructurate, iar Ciubotarasu a fost repartizat la Arad, la primul teatru de stat din tara. Aici a desfasurat si o activitate de instructor artistic.
In 1950 a revenit la Bucuresti, unde a fost solicitat la Teatrul National.
In capitala a inceput perioada sa in care a realizat roluri de consistenta uriasa. A jucat mult si variat, fiind supranumit „actorul celor 300 de roluri”. Nu a neglijat nici domeniul literar, scriind poezie pana in ultimele clipe ale vietii. In 1959 a jucat in Desfasurarea, Brigada lui Ionut, Valurile Dunarii, Telegrame, in Mandrie (1960), in Padurea spanzuratilor (1964), film regizat de Liviu Ciulei si premiat cu premiul pentru regie la Festivalul International de Film de la Cannes din 1965; in Razboiul domnitelor (1969) in regia lui Virgil Calotescu, in Columna (1969) in regia lui Mircea Dragan, film premiat cu diploma de merit la festivalul international de film de la Adelaide, AustraliaLegenda (in regia lui Andrei Blaier). A jucat intr-o multime de roluri in piese de teatru si multe piese de teatru radiofonic. Premii: in 1964, premiul pentru interpretare masculina la Festivalul National al Filmului de la Mamaia, artist al poporului. (acelasi an). 
Banca Nationala a Romaniei a emis la 16 august 2010 o moneda comemorativa de argint, cu titlul de 999‰, de calitate proof, intr-un tiraj de 1.000 de exemplare, cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea talentatului actor Stefan Ciubotarasu. Moneda este rotunda, cu un diametru de 37 de milimetri, o greutate de 31,103 grame, are valoarea nominala de 10 lei. Taietura monedei este zimtata. 
Pe avers este sugerata activitatea lui Stefan Ciubotarasu in domeniul teatrului si filmului. Tot pe avers este gravata stema Romaniei, valoarea nominala a monedei 10 lei, precum si milesimul 2010, anul emisiunii.
Pe revers este gravat portretul lui Stefan Ciubotarasu, intr-unul din rolurile remarcabile, din filmul Columna, iar spre marginea monedei, in arc de cerc este gravat numele: „STEFAN CIOBOTARASU”. In partea de jos a monedei, sunt gravati anii intre care a trait cel comemorat: 1910 si 1970.