Marele actor Mihai Gruia Sandu, despre rolul pe care-l are în piesa de teatru „Hangița”: „Este de-un tragism înfiorător!“

de: Redacția BZI
06:30, 19 mart. 2022

Rolul „Hangiței” este jucat de Erica Moldovan, iar cel care o „va încurca” pe parcursul piesei va fi nimeni altul decât maestrul Mihai Gruia Sandu. Actorul susține că atunci când se urcă pe scenă nu se gândește la faptul că este la Iași sau la New York, ci se concentrează la simplul motiv că este pe scenă, și atât. Din dorința de a avea un spectacol clasic, regizorul Florin Simion a venit cu câteva amănunte despre spectacol. Piesa va avea loc în premieră, joi, 24 martie 2022, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

Cunoscut pentru rolul „Arlechino” din emisiunile pentru copii ai anilor ’90 și alte emisiuni de divertisment precum cele de genul „Bun de tipar”, „Star bucătar”, „Convinge-mă”, Mihai Gruia Sandu, născut la 12 octombrie 1956, la București, este actor, dramaturg și regizor român.

După „Baltagul”, cu Maia Morgenstern, după „Amadeus”, cu Claudiu Bleonț, apare pe scena ieșeană „Hangița”, cu marele actor Mihai Gruia Sandu în rolul Cavalerului de Ripafratta. Pentru actorii Ateneului ieșean este o experiență minunată să joace rând pe rând alături de legendele teatrului românesc. Ideea spectacolului a pornit din dorința regizorului Florin Simion de a oferi publicului ieșean un spectacol făcut în cheie clasică fără foarte multe mijloace tehnologice adiacente.

Marele actor Mihai Gruia Sandu: „Fiind vorba de un bărbat păcălit de femei, nu știu dacă voi avea și înțelegerea spectatoarelor!”

Rolul „Hangiței” este jucat de Erica Moldovan, iar cel care o „va încurca” pe parcursul piesei, va fi nimeni altul decât maestrul Mihai Gruia Sandu. Actorul susține că atunci când se urcă pe scenă nu se gândește la faptul că este la Iași sau la New York, ci se concentrează la simplul motiv că este pe scenă, și atât.

„Noua mea colegă și prietenă Erica Moldovan va juca rolul hangiței. Eu voi juca doar personajul care o va încurca pe hangiță pe parcursul acestei piese și va face un cuplu absolut neconvențional și dramatic. O să vedeți dramatismul în această piesă, cum se desfășoară, cum se rostogolește. Mă bucur să fiu aici, este orașul de suflet al tatălui meu. Când te sui pe scenă nu te gândești că ești la Iași sau că ești la New York, ești pur și simplu pe scenă. Scena e singura. M-am uitat la spectacolele noilor mei colegi și am scanat puțin publicul, așa că nu am așteptări diferite față de ce-o să fie în realitate, știu unde sunt. Dacă-i vorba de partea fizică, este un rol de jucat pentru cineva puțin mai tânăr decât mine, dar cred că o să mă descurc. Despre celelalte roluri nu vorbim că ne aud oamenii ăștia… Fiind vorba de un bărbat păcălit de femei, nu știu dacă voi avea și înțelegerea spectatoarelor, dar înțelegerea spectatorilor, a bărbaților din sală, o voi avea sută la sută. N-o să fie un rol comic, toată piesa este comică, dar rolul nu e comic, este de-un tragism înfiorător”, a explicat legenda teatrului românesc, Mihai Gruia Sandu.

Florin Simion: „Ideea spectacolului a pornit din dorința de a vedea pe scenele teatrelor un spectacol făcut în cheie clasică”

Din dorința de a avea un spectacol clasic, bazat pe jocul actoricesc, regizorul Florin Simion a venit cu câteva amănunte despre spectacolul „Hangița” de Carlo Goldoni, care va avea loc în premieră joi, 24 martie 2022, de la ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

Piesa, care va dura o oră și jumătate, îi are în distribuție pe: Erica Moldovan, Mihai Gruia Sandu, Mara Lucaci, Alexandra Paftală, Alin Zară, Gelu Ciobotaru, Codrin Dănilă, Mălina Balcan, Constantin Cristina și Răzvan Stoian.

„În momentul în care am aflat că voi avea onoarea să lucrez cu domnul Gruia, am avut emoție și-o mică teamă, în schimb de la prima întâlnire dânsul mi-a eliminat această frică și m-a ajutat să ridicăm spectacolul într-un produs, la care, sincer, poate nu m-aș fi așteptat. Ideea spectacolului a pornit din dorința de a vedea pe scenele teatrelor un spectacol făcut în cheie clasică, fără foarte multe mijloace tehnologice adiacente, cum ar fi video mappingul și din dorința de a aduce publicului spectator o comedie bună, o comedie ușoară din care să putem trage o concluzie și din care putem învăța ceva. Personajul maestrului Gruia e un bărbat care din varii motive, pe care nu vreau să le dezvălui încă, nu suportă femeile, iar tot subiectul piesei este bazat pe acest mic concurs între Cavalerul de Ripafratta și Hangiță, de a vedea cine poate câștiga. Ea făcându-l să se îndrăgostească iar de femei, sau el care rămâne de neclintit în fața micilor șiretlicuri ale femeilor?” a venit cu detalii, regizorul Florin Simion.

Pentru actorii Ateneului ieșean este o experiență minunată să joace alături de legendele teatrului românesc

Managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, a adus un discurs care a conturat ideea faptului că prezența maestrului Mihai Gruia Sandu este îmbucurătoare, atât pentru toți participanții acestui spectacol, cât și pentru ieșeni.

„Cred că este o întâmplare fericită și cred că undeva cineva acolo sus ne iubește, fiindcă iată toți oamenii aceștia plini de calități, și-au rupt din timpul și din programul domniilor lor ca să vină la Iași, să lucreze cu cea mai tânără trupă de actori profesioniști din România. Să lucreze iată cu un regizor la început de drum, să-și pună pe tavă practic tot talentul și toată cunoștința pentru o dezvoltare, de ce nu, și pentru o cunoaștere mai bine a teatrului românesc. Mă bucură tare mult și mă emoționează totodată prezența maestrului aici din varii motive, fie subiective, fie obiective. Subiectiv fiindcă, mare parte dintre noi am crescut cu domnia sa și a fost una dintre primele apariții, imediat după ‘90. Probabil că atunci și mult după, nu ne gândeam că o să ajungem ziua în care maestrul de la televizor, va veni aici lângă noi. Din motive obiective fiindcă, cred eu, orice piesă de teatru care-l are în distribuție pe marele actor Mihai Gruia Sandu, are posibilitatea și bucuria de a avea una dintre legendele teatrului românesc“, a menționat managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei.

Având în vedere că spectacolul va fi jucat cu sălile pline, piesa va avea patru reprezentații, pe 24, 25 și 26 martie (două jucându-se în aceeași zi). Primele două reprezentații pe 24, 25 martie sunt deja sold-out, dar în schimb au mai rămas bilete pentru data de 26 martie de la orele 11.00 respectiv 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.