Marea Britanie vrea să mute migranții de pe o insulă militară în România

de: Simona Ciobanu
17:40, 09 oct. 2024

Regatul Unit a oferit unui grup de câteva zeci de migranți, care au fost blocați ani de zile într-o tabără pe o insulă militară din Oceanul Indian administrată de Marea Britanie și SUA, posibilitatea de a se muta temporar în România, conform relatărilor BBC. După o perioadă de șase luni, aceștia ar putea fi relocați în Marea Britanie.

Unii dintre migranți au fost încurajați financiar să se întoarcă în Sri Lanka, dar mulți dintre ei se tem de persecuții în această țară, în special etnicii tamili, care reprezintă aproximativ 15% din populația acesteia.

În 2021, un grup de tamili a devenit primul care a solicitat azil pe insula Diego Garcia, după ce barca lor a întâmpinat dificultăți în timpul călătoriei. Statutul special al acestui teritoriu a generat un îndelungat litigiu, în care guvernul britanic a susținut că relocarea migranților în Marea Britanie ar putea crea o „rută clandestină” pentru imigrație.

Migranți transferați într-un „centru sigur” din România

Migranților li s-a oferit opțiunea de a fi transferați într-un „centru sigur” din România, gestionat de Națiunile Unite, pentru o perioadă de până la șase luni. În această perioadă, Marea Britanie ar urma să identifice o soluție permanentă pentru aceștia, conform standardelor internaționale. Dacă nu acceptă nicio soluție propusă, migranții vor fi mutați în Regatul Unit.

Unul dintre migranți, care se află momentan în Rwanda, a descris mutarea în România ca o „ușurare enormă”, în timp ce un altul a spus că este „cea mai fericită zi din ultimii trei ani”.

În ceea ce privește Insulele Chagos, Marea Britanie a anunțat că va ceda suveranitatea asupra acestora către Mauritius, conform unui acord care le va permite persoanelor strămutate în trecut să se întoarcă în patria lor. Cu toate acestea, baza militară de pe Diego Garcia, utilizată în comun cu Statele Unite, va rămâne sub control britanic.

Arhipelagul Chagos este format din 65 de insule tropicale situate la aproximativ 500 km de Maldive, având o suprafață totală de 63 km². Cea mai mare dintre ele este insula Diego Garcia, cu o suprafață de 44 km². Ministrul britanic de externe, David Lammy, a menționat că menținerea controlului asupra bazei militare era esențială, în contextul disputelor privind suveranitatea și a proceselor juridice în curs.