Marea Britanie, SUA și Australia au lansat un pact pe tehnologii pentru a contracara China
Marea Britanie, SUA și Australia au anunțat un pact special de securitate pentru a împărtăși tehnologii avansate de apărare, în efortul de a contracara China.
Parteneriatul va permite Australiei să construiască pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară.
Marea Britanie, SUA și Australia sunt îngrijorate de China
Pactul, care va fi cunoscut sub numele de Aukus, va acoperi, de asemenea, inteligența artificială, tehnologiile cuantice și ciberneticul.
Marea Britanie, SUA și Australia sunt îngrijorate de puterea tot mai mare a Chinei și de prezența militară în Indo-Pacific. Ca urmare a pactului, Australia a anulat un acord pentru a construi submarine proiectate de Franța. Franța a câștigat un contract de 50 miliarde USD (31 miliarde EUR; 27 miliarde GBP) pentru a construi 12 submarine pentru Marina australiană în 2016. Acordul a fost cel mai mare contract de apărare din Australia.
Cu toate acestea, proiectul a avut întârzieri în mare parte din cauza cerinței Canberra ca multe componente să fie obținute la nivel local. Miercuri, președintele american Joe Biden, prim-ministrul britanic Boris Johnson și omologul său australian Scott Morrison au emis o declarație comună cu privire la lansarea noului parteneriat de securitate, denumit Aukus.
„Ca primă inițiativă în cadrul Aukus … ne angajăm la o ambiție comună de a sprijini Australia în achiziționarea de submarine cu propulsie nucleară pentru Marina Regală Australiană”, se menționează în declarație.
„Această capacitate va promova stabilitatea în Indo-Pacific și va fi desfășurată în sprijinul valorilor și intereselor noastre comune”, a spus acesta.
Liderii au declarat că scopul este „să pună în funcțiune o capacitate australiană la cea mai scurtă dată posibilă”, adăugând: „Australia rămâne angajată să-și îndeplinească toate obligațiile ca stat al armelor non-nucleare”.
China a fost acuzată in repetate rânduri că defăsoară proiecte militare secrete
Incă din momentul in care China a inceput să devină un mare jucător pe piata militară, lumea internatională i-a acuzat că au proiecte militare secrete. De exemplu, americanii au fost in alerta in 2014 din cauza unui proiect pe care l-ar desfasura China in secret. Regimul de la Beijing este acuzat ca ar construi o insula artificiala pe care sa faca o baza aeriana.
Aceasta s-ar gasi in Marea Chinei de Sud, acolo unde chinezii au un interes strategic, fiind in conflict cu alte state din aceasta cauza. Noua insula se gaseste langa recifurile aflate in apropiere de Insulele Spratly, acolo unde acest stat se afla in conflict cu altele.
Câțiva ani mai târziu, lumea internațională a observat faptul că China a construit numeroase baze militare în Marea Chinei de Sud. Bazele sunt „singure în marea îndepărtată” și departe atât de continentul chinez, cât și de alte insule din vastele ape disputate, care se întind pe aproximativ 3,3 milioane de kilometri pătrați (1,3 milioane de mile pătrate), a spus Naval and Merchant Ships, un Beijing- revistă publicată de China State Shipbuilding Corporation, care furnizează Armata Populară de Eliberare.
„Insulele și recifele din Marea Chinei de Sud au avantaje unice în protejarea suveranității naționale și menținerea unei prezențe militare în larg, dar au puncte slabe naturale în ceea ce privește propria apărare militară”, a adăugat aceasta.