Marea Britanie și SUA dau vina pe Iran pentru atacul mortal al navei petroliere în care şi-a pierdut viața şi un marinar român
Marea Britanie și SUA consideră că Iranul a fost în spatele unui atac petrolier care a ucis două persoane și au promis că vor efectua un răspuns, considerând acţiunea ca fiind o încălcare a dreptului internațional.
MV Mercer, operată de o firmă israeliană, a fost atacată joi în fața Omanului. Un cetățean britanic și un cetățean român au fost uciși.
Marea Britanie și SUA consideră că Iranul este în spatele atacului
Declarațiile au venit după ce prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, a spus că există „dovezi” că inamicul său de lungă durată este Iranul.
Bennett a avertizat că „știm cum să trimitem un mesaj Iranului în felul nostru”, în timp ce Teheranul a respins ceea ce a numit „acuzațiile nefondate”.
Atacul de pe MV Mercer pare a fi cea mai recentă escaladare a unui „război de umbră” nedeclarat între Israel și Iran, asta în condiţiile în care Israelul a purtat de curând o ofensivă împotriva Palestinei.
Din martie au existat mai multe atacuri atât asupra navelor operate de Israel, cât și de cele iraniene, care sunt văzute ca incidente cu tit-for-tat. Victimele sunt considerate a fi rare.
Iranul a acuzat, de asemenea, Israelul că își vizează siturile nucleare și oamenii de știință. Într-o declarație făcută duminică, ministrul de externe al Regatului Unit, Dominic Raab, a declarat că Londra crede că Iranul a folosit una sau mai multe drone împotriva MV Mercer Street, numind-o „deliberată, vizată și o încălcare clară a dreptului internațional”.
„Iranul trebuie să pună capăt acestor atacuri, iar navelor trebuie să li se permită să navigheze liber”, a adăugat el.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul este, de asemenea, „încrezător că Iranul a condus acest lucru” și că va urma un „răspuns adecvat”. Primul ministru israelian a declarat că se așteaptă ca întreaga comunitatea internațională să clarifice Iranului că a comis o greșeală gravă.
Iranul nu recunoaște nimic și acuză Israelul de seminarea terorii
Iranul nu a recunoscut nimic ca răspuns. Purtătorul de cuvânt al ministerului său de externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat reporterilor că „regimul sionist (Israel) a creat nesiguranță, teroare și violență”.
El a spus că Israelul „trebuie să oprească astfel de acuzații nefondate”, avertizând: „Cine semănă vântul, culege vârtejul”.
Escaladarea vine pe fondul unor discuții spinoase între Iran și puterile mondiale de la Viena pentru a încerca să reînvie un acord dezastruos din 2015 care limitează programul nuclear al Iranului.
Țările occidentale suspectează că Iranul ar putea căuta să construiască arme nucleare cu încălcarea convențiilor – ceea ce Iranul neagă cu tărie.
Conflictul dintre Israel și Palestina s-a soldat cu multe victime omenești. De exemplu, în doar o zi au murit peste 40 de persoane.