Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană- Galerie Foto
Cu câteva ore înainte, Union Jack, drapelul britanic, a fost retras de la instituţiile europene din Strasbourg şi Bruxelles, iar drapelul Uniunii Europene a fost înlăturat de pe sediul din Bruxelles al reprezentanţei diplomatice britanice pe lângă UE. De sâmbătă 1 februarie, Regatul Unit este considerat o ţară terţă, europarlamentarii săi încetează să facă parte din Parlamentul European, iar miniştrii nu vor mai participa la consilii cu omologii europeni.
Odată cu ieşirea din UE, decisă prin referendum la 23 iunie 2016 şi amânată de mai multe ori, începe o perioadă de tranziţie post-Brexit care se va încheia pe 31 decembrie 2020, timp în care Londra şi Bruxellesul vor trebui să negocieze relaţia lor viitoare. Pentru cetăţeni puţine lucruri se vor schimba în acest interval de timp, când Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, chiar dacă nu va mai participa la procesul decizional al UE.
Vineri la Bruxelles au fost clipe emoţionante. Steagul Marii Britanii a fost îndepărtat din instituțiile europene. Urmărite de privirile a zeci de jurnaliști, drapelele au fost îndepărtate din sediile Consiliului și Parlamentului European. Capitala Belgiei și-a luat, astfel, „La revedere” de la Marea Britanie, dar asta nu a fost tot: pe clădirile din Piața Mare, unde se află și Primăria, a fost proiectat steagul Regatului Unit, pentru a-şi exprima regretul şi legătura strânsă dintre cele două state.
Pe de altă parte, la Londra, au fost steaguri ale Uniunii Europene incendiate, huiduieli și fluierături, dar și regrete. S-a întâmplat la manifestații ale taberelor pro și contra Brexit. Presărate cu clipe de bucurie și păreri de rău, ele au demonstrat încă o dată cât de mult a divizat regatul acest moment fără precedent.
De partea cealaltă a taberei, tristeţea a fost cuvântul de ordine. Cei care se opun ieşirii din Uniunea Europeană au organizat şi ei manifestaţii, nemulţumiţi că, după 47 de ani, ţara lor rămâne în afara blocului comunitar.
„Cred că acest lucru va fi rău pentru viitorul nostru, nu cred că va mai exista aceeaşi siguranţă”. „Ştim ce înseamnă (Brexitul – n.red.) şi veţi afla toţi ce înseamnă”.
Fie că e vorba de susţinătorii ieşirii din Uniunea Europeană, fie de cei care se opun, toţi ştiu cum vor marca momentul: golind paharele:
– Voi bea! Mă voi îmbăta, am whisky-ul la mine, în buzunar. Nu-l voi bea acum, dar mă voi îmbăta.
– Încercăm să uităm… Bem ceva şi uităm de ceea ce se întâmplă.