Mare atenție, șoferi! Expiră toate asigurările auto Euroins! Când este ultima zi de valabilitate pentru polițele RCA

de: Carmen Ciobanu
14:21, 04 dec. 2023

Potrivit autorităților, peste 840.000 de șoferi au încă asigurări auto obligatorii emise de Euroins. Reiterăm faptul că data de 7 decembrie este ultima zi de valabilitate pentru polițele RCA emise de compania Euroins, intrată în faliment. Coducătorii auto sunt sfătuiți să își reînnoiască polițele RCA cât mai repede posibil, pentru a evita aglomerația din ultima zi.

Compania a rămas fără autorizație în primăvară, când autoritățile au descoperit probleme în dosarele respinse și lipsa fondurilor pentru despăgubiri.

Ce amenzi riscă șoferii care vor fi depistați fără RCA

Șoferii care au încheiate polițe de asigurare cu compania Euroins riscă amenzi între 1.000-2.000 de lei sau chiar reținerea certificatului de înmatriculare.

Asta dacă după data de 7 decembrie nu vor încheia polițe de asigurare cu o altă companie.

S-a ajuns în această situație după ce Euroins a intrat în insolvență, deși Autoritatea pentru Supravegherea Financiară (ASF) a dat un răgaz șoferilor, de trei luni.

Începând cu 7 decembrie, aceștia vor fi nevoiți să încheie polițe de asigurare cu alte companii, în caz contrar, nu vor mai putea circula pe drumurile publice.

ASF dă asigurări că prețurile polițelor de asigurare vor fi unele decente.

Prețurile pentru RCA ar putea crește în 2024

Anumiți șoferi ar putea plăti polițe RCA mai mari, după ce s-a modificat sistemul bonus-malus. Măsura ar putea fi impusă pentru că România este pe primul loc în UE, la capitolul accidente rutiere. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că sancțiunile aplicate șoferilor responsabili de accidente grave prin intermediul sistemului bonus-malus nu sunt suficient de severe și intenționează să efectueze ajustări.

În cadrul modificărilor propuse de ASF pentru anul 2024, se prevede că șoferii implicați în accidente grave ar urma să suporte o majorare de 80% a tarifelor pentru polițele de asigurare obligatorii.

În același timp, conducătorii auto disciplinați vor beneficia de reduceri semnificative.

Conform legislației actuale, există opt categorii de bonus și opt categorii de malus. Un șofer începe de la clasa B0 și, în cazul în care nu este implicat în niciun accident rutier timp de un an, avansează la clasa B1.

Cu toate acestea, în situația în care se produce un accident auto în același interval de timp, șoferului îi vor fi retrase două clase, trecând de la B0 la M2.

ASF argumentează că este necesară o revizuire a acestui sistem, deoarece două clase sunt retrase indiferent de gravitatea accidentului, fie că este vorba de o tamponare ușoară sau de un accident cu victime.

Exemplu de calcul pentru o poliţă RCA

Şoferul vinovat va avea o penalizare de 80% la poliţa RCA. Spre exemplu, un conducător auto din Bucureşti care are acum clasa B1 şi care plăteşte pe RCA 1750 de lei, ar urma să achite, în urma unui accident grav, 3.150 de lei. Şi să treacă de la B1 la M7.

În schimb, cei care sunt disciplinaţi, vor fi recompensaţi, potrivit observatornews.ro.

Modificările s-ar putea aplica de anul viitor

Modificările s-ar putea aplica de anul viitor. Însă tot de atunci ar urma să plătim cu toţii mai mult pentru asigurările obligatorii. Motivul? Dispare plafonarea tarifelor RCA.

Şi legea RCA se modifică. Astfel că şoferii vor fi monitorizaţi în trafic pentru a fi depistaţi cei fără poliţă valabilă.