Marcel Ciolacu este adevăratul rusofil! Expertă în energie: ”Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca Gazprom”

de: Redacția BZI
15:57, 20 dec. 2024

Alegerile prezidențiale din România au fost anulate pentru că, conform CCR și a actor trădători de țară, Rusia a influențat scrutinul. În realitate, Marcel Ciolacu este rusofil, susține o expertă în energie care explică faptul că trădătorul Marcel Ciolacu și Viktor Orban vor să trimită România la cheremul Gazprom, companie de stat rusească.

Toată combinația stă în vânzarea E.ON către grupul maghiar deținut de stat MVM, iar în realitate în spatele acestei operațiuni de trădare stă chiar gigantul rus Gazprom.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a tras un semnal de alarmă cu privire la intenția grupului maghiar MVM, apropiat de Gazprom, de a prelua pachetul majoritar al E.ON România. Expertul în domeniu arată că, dacă această achiziție s-ar întâmpla, România ar deveni o piață de desfacere a gazului rusesc.

Marcel Ciolacu este adevăratul rusofil! Expertă în energie: ”Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca Gazprom”

Jurnalista Ana Otilia Nuţ, analistă de politici publice în energie la Expert Forum și a fost Co-chair al Eastern Partnership Civil Society Forum explică într-o analiză faptul că trădătorul Marcel Ciolacu este rusofil în contextul vizitei făcute de Viktor Orban în România. Achiziționarea companiei și a infrastructurii de către MVM la un preț mai mare decât competitori relevă un interes comercial imens și în spatele ei s-ar afla chiar Gazprom care caută să controleze România și piața de distribuție a energiei:

” EFOR avertizează că în cursul vizitei de azi la Bucureşti a premierului Viktor Orban, acesta e posibil să încheie cu Marcel Ciolacu un acord dubios privind gazele și energia electrică. În același timp, săptămâna aceasta guvernul român promovează un ”proiect de importanţă strategică” pentru a crește nesustenabil consumul de gaze. Cele două ar face România extrem de dependentă de gazul rusesc, cu sprijinul și complicitatea lui Viktor Orban.

Luni pe 16 decembrie compania maghiară MVM a semnat un acord cu E.ON România pentru a prelua activele de furnizare a gazului și energiei electrice. MVM a plătit cu mult peste prețul pieței (200 de milioane EUR, față de valoarea estimată de 100-120 de milioane EUR oferită de concurenți), ceea ce indică faptul că există ceva mai mult decât motive pur comerciale la mijloc. Tranzacția depinde acum doar de aprobarea unei comisii care monitorizează investițiile străine (CEISD) pentru a depista eventuale influențe externe nefaste, dar e de așteptat ca afacerea să fie aprobată. În momentul de faţă E.ON deține practic jumătate din aprovizionarea cu gaze pe segmentul de consumatori casnici și e un furnizor important și de energie electrică.” explică jurnalista.

MVM vrea să cumpere gaz rusesc și să primească electricitate ieftină

Ana Otilia Nuț, expertă în politici publice în energie, subliniază că planul MVM pare să fie acela de a achiziționa gaz rusesc la prețuri reduse, pentru a-l vinde ulterior către Mass Group, în schimbul unei cantități de electricitate ieftină. Acest mecanism ar permite MVM să obțină o cotă semnificativă pe piața românească de energie, consolidându-se într-un sistem economic ce depinde masiv de aprovizionarea cu gaze rusești. Conform analizei sale, România riscă să devină, prin această schemă, un echivalent al centralei Cuciurgan din Transnistria, care, în ultimele două decenii, a creat o dependență critică a Moldovei de energia rusească.

În plus, MVM ar putea exercita presiuni pentru a asigura continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina după 1 ianuarie 2024, esențial pentru susținerea acestei afaceri. MVM, împreună cu companiile slovace, este activă în a pune presiuni asupra Comisiei Europene pentru a permite tranzitul continuu al gazului rusesc prin Ucraina. Această mișcare, susținută și de Viktor Orban și guvernul condus de rusofilul trădător Marcel Ciolacu, ar putea avea consecințe grave pentru securitatea energetică a României, punând în pericol și eforturile Uniunii Europene de a se decupla de la sursele de gaz rusesc. În plus, ar exista riscuri directe pentru aprovizionarea energetică a Moldovei, într-un context deja tensionat.

România va fi dependentă de gazul rusesc până în 2030

Ana Otilia Nuț atrage atenția asupra politicii guvernului român care, în ultimii ani, a încurajat în mod constant extinderea consumului de gaze în România, cu măsuri ce includ promovarea conectării gospodăriilor la rețeaua de gaze și construirea unor noi centrale pe gaz. Dacă aceste proiecte se vor realiza, consumul de gaze al României ar putea crește cu 50% până în 2030, ceea ce ar face țara mult mai dependentă de importurile din Rusia. Aceasta se întâmplă în contextul în care producția internă nu va putea susține o astfel de creștere a cererii pentru că gazele naturale de la Marea Neagră deja sunt ca și vândute către Austria pentru că ele vor traversa prin conducta BRUA România, fără ca românii să se bucure de acest beneficiu.

În acest sens, Transgaz, compania responsabilă cu transportul gazelor în România, a fost acuzată că a întârziat intenționat interconectările cu alte state și fluxul invers de gaze către Moldova și Ucraina, ceea ce ar fi favorizat intereselor Rusiei. Aceste întârzieri nu pot fi explicate doar prin incompetență, ci, potrivit analistelor, sunt rezultatul unei promovări active a unor interese rusești. De asemenea, politica guvernului de a încuraja creșterea consumului de gaze pentru gospodăriile din România, în contrast cu tendințele din Europa, care se orientează către reducerea consumului, ar contribui la o dependență și mai mare față de Rusia în viitor.

Un alt punct controversat este aprobarea centralei pe gaz de la Mintia, care ar putea crește consumul național de gaze cu 30%. Această decizie ridică suspiciuni într-un context în care România anulează alegeri pentru a evita influențele externe și în care Rusia încearcă să își recâștige influența pe piața europeană de gaze. Așadar, adevăratul rusofil este, aparent, trădătorul Marcel Ciolacu care împreună cu Viktor Orban va pune România pe tava Gazprom prin vânzare E.ON.

ARTICOLUL ORIGINAL ÎL PUTEȚI CITI AICI