Marcel Ciolacu, despre supraimpozitarea pensiilor speciale şi taxa pe lux

de: BZI.ro
16:15, 28 iun. 2022

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că supraimpozitarea pensiilor speciale, cât şi taxa pe lux, sunt două lucruri ce trebuiesc puse în aplicare cât mai curând, indiferent cât de mult discomfort ar produce unora. Acesta a scos în evidenţă faptul că „pensiile speciale ne costă peste 2 miliarde de euro anual”.

Supraimpozitarea pensiilor speciale şi taxa pe lux

Marcel Ciolacu, într-o postare de pe reţelele de socializare a făcut un apel către colegii săi din Coaliţie, asupra supraimpozitarii pensiilor speciale şi taxei pe lux, cu scopul de a introduce odată pentru totdeauna în România „un cadru fiscal modern și european”.

„Este un nonsens să așteptăm un progres general pentru români cu un sistem regresiv, în care cine câștigă mai mult plătește procentual mai puțin!

Oricât de tare ar deranja acest lucru, pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de euro anual, trebuie supraimpozitate. Totodată, trebuie taxate corect averile celor care trăiesc în lux.”, a declarat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a precizat faptul că rolul statului este de a-i proteja pe angajaţii săi aflaţi în zona salariului minim pe economie, dar şi pe pensionarii cu cele mai mici venituri.

„A ne face că nu vedem această realitate înseamnă a pune un simplu bandaj pe o rană atunci exact când pacientul are nevoie de medicamente mai puternice!”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Acesta a mai precizat că nu se doreşte introducerea de noi taxe care să împovăreze mediul de afaceri, ci se vrea o reaşezarea sarcinii fiscale altfel încât toţi românii „care câștigă cinstit din munca lor să simtă că sistemul fiscal este la fel de corect ca și ei”, astfel încât să se poată realiza un sistem comparabil cu cele mai dezvoltate economii din Europa.

Liderul PSD a conchis adăugând că este nevoie de un plan urgent pentru siguranța energetică a țării.

„Susținem protejarea mediului, ne respectăm angajamentele pe termen lung, dar prioritatea momentului este să-i protejăm pe români! Iar, în clipa de față, adevărul crud este că nu există o strategie energetică care să răspundă urgențelor actuale”, a precizat Marcel Ciolacu.

Primarii vor și ei pensii speciale

După decizia CCR în favoarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, primarii fac și ei presiuni pentru a beneficia de acelaşi drept. Vorbim de decizia CCR privind neconstituționalitatea legii care a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor, ce a determinat acum ca executivul să caute bani pentru a plăti pensiile restante încă de la începutul anului trecut, din momentul în care a fost promulgată legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Este de la sine înțeles că aceşti bani vor trebui luaţi din altă parte, doar că până acum nu au găsit capitolul bugetar de unde ar putea acoperi aceste sume.

Așadar, pentru un mandat de patru ani, un fost parlamentar primea până la începutul acestului an, o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună, dacă îndeplinea condiția de vârstă pentru pensionare. De asemenea, cea mai mare pensie specială o primesc parlamentarii care au trei mandate, pensie care poate ajunge la mai mult de 6.000 de lei.

Să nu uităm de altfel, că nu cu mult timp în urmă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, apăra pensiile speciale ale parlamentarilor, menționând faptul că nu e vorba de sume mari și că oricum trebuie să fie solidari cu colegii din politică în aceste zile grele.

În schimb, acum, Marcel Ciolacu vorbește despre supraimpozitarea pensiilor speciale şi taxa pe lux.